Search
Close this search box.
Search

Een korte reis langs trends van nu en morgen

In deze column neem ik u mee in een aantal trends. Ik geloof namelijk dat we door digitale gezondheidstrends te begrijpen, beter kunnen inspelen op wat er in de toekomst staat te gebeuren of dit zelfs kunnen voorspellen. Digitale gezondheidszorg is in een ongelooflijk hoog tempo de afgelopen jaren gegroeid in omvang en impact. Dit zal in de komende jaren niet gauw meer vertragen. Technologie maakt onderdeel uit van ons leven.

Digitaal aanmelden 
We zien in steeds meer ziekenhuizen bij binnenkomst aanmeldzuilen. Unieke bezoekersregistratie via QR-codes vinden steeds vaker hun weg in de gezondheidszorg. Bij aankomst meld u zich aan bij de zuil. U kunt zich ook thuis aanmelden via uw EPD (elektronisch patiënten dossier) en het zal u niets verbazen als dat in de nabije toekomst ook kan via uw PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving). 

Persoonlijke Gezondheidsomgeving 
PGO’s zijn de toekomst! Hiermee krijgt u meer grip op de eigen gezondheid. Het bevorderen van de eigen regie bij patiënten begint bij de juiste informatie op de juiste plaats en bij het delen van deze informatie. Uw PGO zorgt ervoor dat u al uw zorg op één plek verzamelt; waar u uw medische gegevens kunt inkijken en zo uw eigen gezondheid in de gaten kunt houden. 

Mobile health 
Met het gebruik van mobiele gezondheidsapps en draagbare devices neemt toe en gaat steeds sneller, steeds meer: om gezondheidsgegevens – zoals activiteitenniveaus, slaappatronen en vitale functies – in realtime te controleren en bij te houden. In de toekomst kunt u de gegevens over uw eigen gezondheid uploaden naar uw PGO en delen met uw specialist.   

Gezondheidsplatforms
Gezondheidsplatforms en digitale gezondheidsinstrumenten om a) efficiëntie en effectiviteit in en van de zorg te verbeteren en b) het delen van informatie tussen zorgverleners te vergemakkelijken, zal de komende jaren verder toenemen. Daarnaast zien we dat de gemiddelde patiënt steeds mondiger wordt en eerst thuis op zoek gaat naar informatie over zijn of haar gezondheid op diverse platforms. 

Telegeneeskunde
Een van de innovaties in de gezondheidszorg – telegeneeskunde –  zal met telemedicine in de komende jaren door ontwikkelen. Zo halen we onze medicatie niet meer op bij de apotheek maar uit de automaat of worden ze thuisbezorgd op een moment dat het u uitkomt. Ook zien we dat er steeds vaker consulten op afstand en andere gezondheidsdiensten online worden aangeboden. Dit helpt de patiënt om te allen tijde medische hulp op afstand te krijgen en zal er voor zorgen dat de toegang tot (online) zorg voor patiënten zal toenemen en verbeteren.

AI (artificial intelligence)
We gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning steeds vaker om grote datasets te analyseren en patronen te identificeren. AI zal bijdragen bij de ontwikkeling van gepersonaliseerde zorgplannen, maar ook om behandelingsstrategieën te beoordelen en te verbeteren. Wat uiteindelijk ten goede komt aan de patiënt.  

Technologische vooruitgang
De wereld om ons heen is continu in beweging. We zijn onderhevig aan verandering. Zonder verandering geen vooruitgang. Slimme technologie wordt steeds breder ingezet om de zorg voor de patiënt te verplaatsen, versterken en te verbeteren. Waarbij we hopen dat zowel zorgdrager als zorgvrager er nu en in de toekomst baat bij hebben. 

Om met bovengenoemde impactvolle trends succesvol om te kunnen gaan, zijn drie aspecten van belang:

  1. kennis, weten wat er moet gebeuren;
  2. vaardigheden, het kunnen uitvoeren;
  3. motivatie, de wil om iets te bereiken en daar energie
    in te stoppen.

Ontwikkel vanuit behoefte
Slimme technologieën en innovatief onderzoek bieden voor zowel de zorgprofessional als patiënt veel nieuwe kansen. Het gaat niet alleen om digitalisering, maar over een nieuwe kijk op gezondheid en zorg. De vraag moet altijd zijn: is de patiënt ermee geholpen? Ontwikkel dus vanuit behoefte in plaats van techniek, waarbij de technologie die je ontwikkelt en aanbiedt, bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de patiënt. 

De patiënt verdient en moet de zorg en de aandacht krijgen die nodig is; de professional moet met plezier zijn werk kunnen uitvoeren en zorgen. Hiertoe mogen slimme technologieën en innovatief onderzoek niet ontbreken. Wel moet het bijdragen aan de kwaliteit van leven, de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van de zorggebruiker. 

De toekomstige uitdagingen in de zorg vragen om te allen tijde om menselijke en simpele oplossingen.

‘Together we care’

Erik peters

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.