Search
Close this search box.
Search

Het flirten van de pathologie

Onlangs werd bekend dat Philips gaat samenwerken met de startup Pathai, een veelbelovend bedrijf dat technologie ontwikkelt voor de pathologie. Het Eindhovens techbedrijf gaat inzetten op kunstmatige intelligentie en wil daarmee in de eerste instantie de nauwkeurigheid van de diagnose borstkanker verbeteren. De flirt van Philips met de pathologie gaan steeds meer lijken op een serieuze relatie, maar er zijn meer gegadigden, want deze enorme innovatieslag van de pathologie vergt technologische kennis vanuit meerdere bedrijfsculturen en invalshoeken. Zijn de andere bedrijven de kapers op de kust of gaat de pathologie voor een open huwelijk?

De startup PathAI bestaat uit MIT- en Harvard Medical School-onderzoekers. Vorig jaar won de start-up een prijs voor een beeldverwerkingssysteem dat kankerweefsels kan detecteren in microscopische beelden van lymfeklieren. Blijkbaar wordt dit uitgebreid met Kunstmatige Intelligentie dat ingezet wordt voor borstkanker.

Digitalisering van de pathologie is inmiddels een wereldwijde revolutie waar Nederland ver in voorop loopt. De voordelen van digitalisering zijn in drie etappes uit te leggen. Het eerste is het loslaten van de huidige microscoop. De pathologen kunnen daardoor makkelijker een collega consulteren, sneller beelden uitwisselen bij multidisciplinaire overleggen en voor studiedoeleinden. De kans op logistieke fouten wordt gereduceerd. De tweede etappe is tijdswinst. Voorheen moest de patholoog veelal tientallen microscopische coupes bekijken van één patiënt waarvan er mogelijk maar één coupe belangrijk was voor de diagnose. In de toekomst doet de computer het saaie screenwerk en stelt de patholoog de definitieve diagnose, al dan niet na een consult van een collega.
Maar dan die derde etappe. De microscopische wereld schijnt als het sterrenstelsel te zijn voor een patholoog. Een wereld te ontdekken? Keek hij voorheen met een sterrenkijker naar de sterren, nu heeft hij zijn eigen digitale raket om de cellen met geavanceerde apparatuur van dichtbij te bekijken. Specifieke cel kenmerken van kankercellen die de patholoog niet kan onderscheiden door de microscoop, krijgen nu contouren en kunnen meer inzichten geven over gedrag van kankercellen. De Nijmeegse onderzoeksgroep van Informaticus Jeroen Van der Laak is wereldwijd één van de grootsten in dit vakgebied.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.