Personenalarmering, de mogelijkheden

Nederland vergrijst en ontgroent en de druk op de zorg neemt hierdoor toe. Steeds meer mensen doen een beroep op zorg en de zorgkosten groeien mee. Deze tendensen zorgen ervoor dat de overheid langer zelfstandig thuis wonen stimuleert. Veel mensen blijven zelf ook graag zolang mogelijk thuis wonen. Wanneer de ondersteuningsbehoefte toeneemt, is het prettig om te weten dat er oplossingen zijn om langer thuis wonen makkelijker te maken. Personenalarmering is hier een voorbeeld van. Met één druk op de knop staat men in contact met een naaste of zorgverlener.

Personenalarmering is een van de meest doeltreffende hulpmiddelen. Het staat ook wel bekend als huisalarm of zorgalarm. Het bestaat uit een zender en een alarmapparaat. Deze zijn aangesloten via een telefoonlijn of via een internetverbinding. De gebruiker draagt zelf altijd een zendertje bij, door middel van een hanger om de hals of een armband of horloge om de pols. Via een knop op het apparaatje kan de hulp van anderen worden ingeroepen als dit noodzakelijk is. Men kan zelf kiezen waar de oproep terecht komt.

Voor wie is personenalarmering?

Personenalarmering is geschikt voor iedereen die bang is om geen hulp te kunnen inschakelen als hem of haar wat overkomt of voor wie zich gewoonweg veiliger wil voelen. Soms geven gebruikers aan dat ze alleen wonen en het daarom een prettig gevoel te vinden dat ze alarm kunnen slaan. Of dat ze last hebben van klachten die tot onverwachte benauwdheid, duizelingen of angst kunnen leiden. Maar ook mensen zonder deze kenmerken kunnen baat hebben bij personenalarmering. Altijd hulp dichtbij. Dit kan helpen om een veilig gevoel te creëren.

Welke functionaliteiten zijn er?

Er zijn verschillende functies beschikbaar, niet elk personenalarm beschikt over dezelfde functies. Zo is er personenalarm dat werkt op een vast aangesloten kastje/zender. Men kan dan alleen spreken met de ontvanger wanneer men in de buurt van dit kastje is. Dit kastje wordt in huis geplaatst en dan het liefst op een plek die het meest centraal ligt en waar de gebruiker veel tijd besteedt (bijvoorbeeld de woonkamer of keuken). Als men een groot huis heeft, is het mogelijk om meerdere kastjes te plaatsen. Er is echter ook een variant van personenalarm beschikbaar waarbij men kan praten via het apparaatje dat men om de pols of hals draagt. Bij het slaan van alarm, heeft men ook nog verschillende opties waaruit men kan kiezen.

De meest voorkomende opties hierbij zijn:

  1. Valdetectie: hierbij wordt er automatisch alarm geslagen als men gevallen is. Het apparaatje merkt dit en slaat zelf alarm.
  2. Inactiviteitenalarm: het apparaat geeft een signaal wanneer iemand langere tijd niet beweegt of niet in bepaalde ruimtes verschijnt.
  3. Gebiedsafbakening: het apparaat geeft een signaal wanneer men zich buiten een bepaald gebied bevindt. Men kan zelf de omvang van het gebied instellen.
  4. Dwaaldetectie: het apparaat stuurt automatisch gegevens over de locatie van de persoon mee, zo kan deze makkelijk opgespoord worden.
  5. Binnenshuis/buitenshuis: niet elk personenalarm is geschikt voor binnen- en buitenshuis. Er is voor beiden vaak een ander soort verbinding nodig.

Wat kost het?

De prijs voor aanschaf bestaat meestal uit een eenmalig bedrag en een maandelijks bedrag als abonnement. Het is afhankelijk van de aanbieder of dit abonnement in- of exclusief professionele alarmcentrale is. Sommige personenalarmeringen wordt vergoed door de zorgverzekeraar en/of gemeente.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen