Voeding, gezondheid en technologie

De gezondheidszorg zit in een transitie, waarin de rol van preventie steeds belangrijker wordt. Het idee dat mensen deels zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid zijn, staat daarbij centraal. De mate waarin zij bewegen en hoe zij eten, is van invloed op de kwaliteit van hun leven. Voeding is integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. ICT en vernieuwende technologie speelt hierin een rol.

In de gezondheidszorg is het belang van voeding inmiddels onderkend. Een voorbeeld hiervan is het concept Food for Care van het Radboudumc, waarbij per patiëntgroep wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën.Patiënten krijgen een aanbod verse gerechten:shakes, smoothies, salades, soepshots, snacks en een warme maaltijd in een pannetje. Het gaat om personaliseren van het aanbod.

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het event Health, Food en Technologie, dat op 15 juni a.s. wordt georganiseerd door SBO, onderdeel van Euroforum, komen verschillende thema’s uit het groeiende marktsegment aan bod. Deze zijn Technologie / data, gepersonaliseerde voeding en een verandering van gedrag en verandering van de omgeving.

Menrike Menkveld van de Gelderse Vallei, is één van de keynotesprekers van het event. Zij is Manager Alliantie Voeding in de Zorg. ‘Daarin richt ik mij op het initiëren en realiseren van research- en innovatieprojecten en het organiseren van bijeenkomsten om kennis te delen. Bovendien zorg ik voor het ontwikkelen van het netwerk, binden van partners en communicatie en organisatie van de stichting Alliantie Voeding.’

Gezondheidswinst

De Alliantie Voeding in de Zorg heeft als ambitie: gezondheidswinst door inzet van betere voeding en meer voedingsadvies in de zorg. Menkveld: ‘Goede voeding en voldoende bewegen bevorderen de gezondheid. De Alliantie Voeding wil door het samenbrengen van voedingskennis en zorgpraktijk gezondheid en kwaliteit van leven bevorderen. Dit doen we door het ontwikkelen van projecten op het snijvlak van Food en Health en daarbij vaak ook Sport. De Alliantie Voeding is 10 jaar geleden opgericht door Wageningen University en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Vanuit een aanjaag en pioniersrol wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en tools (bevorderen van innovaties) die toepassing kunnen vinden in zorg en preventie, zowel in het ziekenhuis als in de transmurale zorg. In de Alliantie Voeding werken kennis en zorginstellingen met bedrijven samen om goede voeding in de zorg aandacht en ruimte te geven. Een focus dus op publiek private samenwerking.’

 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.