Search
Close this search box.
Search

Een nieuwe lente

Het is weer lente, een tijd van het verzetten van de klok, van het naar buiten halen van de tuinmeubelen, het openen van de deuren, voor de mensen en de koeien. Ik geniet ervan. Deze tijd van het jaar inspireert om ook om dingen anders te doen, om zaken om te draaien. En dat is precies wat in deze uitgave aan de orde komt: de omgekeerde benadering, die begint bij de vraag van mensen en hoe deze beantwoord kan worden.

Omdraaien kan beginnen met de gewenste kwaliteit van leven voorop te stellen. Om vervolgens na te gaan welke zorg daarbij past, indien nodig. Daarbij past dan ook het meten van de kwaliteit van leven na behandeling. Wat heeft de behandeling bijgedragen? Frans van Houten, de CEO van Philips, kiest deze benadering in zijn visie op zorg. Hij bepleit een omkering van belonen van verrichtingen naar belonen van de uitkomst van zorg. 

Niet ver van bed

Zorgtransformatie is niet altijd ver van mijn bed. Zelf verwacht ik gevolgen te ervaren van de plannen om het HMC Bronovo in Den Haag te sluiten. Om de kwaliteit van zorg te verhogen, kosten te verlagen en een antwoord te geven op het personeelstekort wordt de zorg in 3 tot 5 jaar zoveel mogelijk verplaatst van ziekenhuis naar huis. Het ziekenhuis is begonnen met een inventarisatie van de behoefte en vraag van omwonenden en patiënten. Ook de zorgwethouder in Den Haag, Kavita Parbhudayal, is betrokken en ziet toe op een goede dialoog.

De koers die meerdere zorgverzekeraars hebben ingezet, is het faciliteren en stimuleren van samenwerking in de regio. Van een korte-termijncontract naar meerjarenafspraken die ruimte en rust geven voor innovatie. Namens VGZ geeft Ab Klink zijn visie in deze editie. 

In onze rubriek ‘buitenste binnen’ komt Henk Jan Gerzee, Chief Digital Officer bij Schiphol, aan het woord. Hij ziet duidelijke parallellen tussen de digitale transformatie op de luchthaven en die in de zorg. “Met data en technologie kunnen we zowel medewerkers als klanten superkracht geven, zodat ze in complexe omgevingen de juiste beslissingen kunnen nemen, de customer journey verbetert en assets optimaal worden ingezet.”

Wat zou het mooi zijn als deze ontwikkelingen inspireren om de zorg om te draaien. We gaan dan van ZORG naar GROZ, zoals Nico van Meeteren (directeur topsector life science and health) zijn programma heeft genoemd. 

Raad van Inspiratie 

Er zijn ook mogelijkheden tot omkering bij raden van toezicht. Van een Raad van Toezicht, gericht op regels en procedures, naar een Raad van Inspiratie. Zo’n raad kan een inspirerende adviseur en toezichthouder zijn, die bestuur stimuleert om nieuwe werkwijzen en technische mogelijkheden in te zetten. Met de focus op de bedoeling: hoe kunnen mensen hoe zo lang mogelijk het leven kunnen leiden dat bij ze past. Ook als ze een beperking ondervinden? 

Tot slot geef ik u graag een tip over de SET-regeling: ‘Stimuleringsregeling E-health Thuis’ Doel is het bevorderen van anders werken in de zorg, ondersteund door mensgerichte technologie. Via www.zonmw.nl kunt u hierover meer informatie vinden. 

We hopen u met deze uitgave weer te inspireren en informeren. Wellicht krijgt u er ook lentekriebels van?

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.