Search
Close this search box.
Search

Koffie, hot chocolate en een petitie

Co-creatie is belangrijk bij het ontwikkelen van zorginnovaties. Net zo belangrijk is het om ervaringsdeskundigen zoals patiënten bij co-creatie mee te nemen. De kans op succes en opschalen van innovaties wordt veel groter. Genoeg reden voor IKONE om naar Den Haag af te reizen en politici op te roepen om co-creatie samen met ervaringsdeskundigen in de zorg beter mogelijk te maken.

Het sneeuwt in Nederland. Treinen rijden met een aangepaste dienstregeling. Geen rechtstreekse trein van Deventer naar Den Haag, maar ouderwets overstappen in Amersfoort en Utrecht. Tim Kroesbergen, net als ik Patiënt Expert bij IKONE, reist vanuit Arnhem met een overstap in Utrecht naar Den Haag. De hofstad is bedekt met een laagje sneeuw. Koffie en hot chocolate hebben we wel verdiend. Tussen de nog neerdwarrelende sneeuwvlokken door gaan we naar de Tweede Kamer. Paspoortcontrole, detectiepoortje: tas, jas, telefoon in de bak. Binnen en buiten bewaking. De democratie wordt beschermd. Al moet ik wel even slikken.

De sfeer is ontspannen als ik de petitie die we willen aanbieden mondeling mag toelichten. De Kamerleden knikken instemmend en maken een paar rake grappen. We voelen ons gezien, gehoord, begrepen. Bij het officiële fotomoment overhandigen Tim en ik namens IKONE de petitie aan de Vaste Kamercommissie VWS. Trots maken wij gebruik van dit grondwettelijk recht.

Co-creatie
In onze petitie roepen we op tot het stimuleren, faciliteren en toepassen van co-creatie met ervaringsdeskundigen in de zorg. We vragen de politiek en beleidsmakers te onderzoeken waarom er nog niet optimaal samen met de eindgebruiker wordt ontwikkeld in de zorg. Het is interessant hierbij ook de belemmeringen en kansen van co-creatie in de zorg in kaart te brengen. De uitkomsten van dit onderzoek zullen een impuls geven aan faciliterende en stimulerende maatregelen voor co-creatie met ervaringsdeskundigen in de zorg.

Om andere stakeholders te laten zien dat co-creatie met ervaringsdeskundigen in de zorg state-of-the-art is, verzoekt IKONE de politiek en beleidsmakers voortdurend de kennis van ervaringsdeskundigen in hun werk te gebruiken. IKONE doet niets liever dan inspireren, faciliteren en adviseren over duurzame samenwerking met patiënten en cliënten in innovatie en
transformatie van zorg. Het gaat namelijk om kwaliteit van leven, om werkplezier, om persoonlijk welbevinden van ons allen.

Werken aan vraagstukken
Een paar keer per jaar mag ik deelnemen aan een co-creatie sessie. Samen met ontwerpers, zorgverleners, patiënten, beleidsmakers, programmeurs, politici en anderen werken aan grotere en kleinere vraagstukken in de zorg geeft me zoveel energie. Iedere keer verbaas ik me over de hoeveelheid aan ideeën en adviezen om een product, een plan of een dienst beter aan te laten sluiten aan de wensen, voorkeuren en mogelijkheden van de eindgebruikers.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat innovaties die samen met patiënten zijn ontwikkeld, beter aansluiten bij de uitdagingen en behoeften die spelen in het leven van de eindgebruiker. Die hebben dan meer kans voor succesvolle opschaling. Een lange adem heb ik wel nodig, maar als het dan daadwerkelijk wordt gebruikt: Yes! Cool!

De sneeuw smelt in Den Haag. Verder naar het oosten sneeuwt het. Meer dan 2.500 km file op de weg. De treinen rijden minder vaak of helemaal niet. Er is geen snelle route. Geduld hebben, flexibel zijn om uiteindelijk het doel van de reis te bereiken. Lijkt dit niet verdacht veel op innovatie en transformatie van zorg?

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.