Search
Close this search box.
Search

Gabriëlle Speijer en Pim Volkert: ‘Data cruciaal hulpmiddel voor de zorg’

Data effectief gebruiken in de zorg is de gemeenschappelijke missie van Gabriëlle Speijer, radiotherapeut-oncoloog bij het HagaZiekenhuis, en Pim Volkert, coördinator Terminologiecentrum & SNOMED1 NRC bij Nictiz. Zij gingen met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen voor het gebruik van medische data en welke meerwaarde SNOMED aan die data geeft.

Gabriëlle, jij bent een data driven dokter. Wat is je drive?
“Ik wil voor een ander zorgen, dat is waarom ik dokter ben geworden. Maar vandaag speelt technologie er een belangrijke rol in. Op dit moment gebruiken we die nog niet optimaal. Technologie wordt gebruikt zoals we gewend waren te werken toen we nog een semafoon droegen. Dat betekent hele epistels naar elkaar heen en weer pompen. Ik voorzie het gevolg wel: geen overzicht meer in de gezondheidssituatie van de patiënt. En dat terwijl het al anders kan!”

Pim, welke uitdagingen zie jij als het gaat om goed en veilig gebruik van medische data?
“Amerikanen noemen registratie aan de bron ‘Capturing Clinical Intent at Point of Care’. De uitdaging zit ‘m erin die intentie van de zorgverlener zo in het EPD te krijgen, dat het door de computer en daarmee door andere zorgverleners goed, ofwel eenduidig begrepen wordt. Dus geen verwarring bij de huisarts of verpleegkundige over wat die medisch specialist nu precies bedoelt in het ontslagbericht.”

En waar zie je in een dokterspraktijk bottlenecks, maar ook kansen voor SNOMED?
“Een grote bottleneck is de manier waarop zorgverleners hun dossier kunnen voeren. Ik hoor en zie dat men moeite heeft om gestructureerd en daarmee gecodeerd verslag te leggen. Veel waardevolle data zit verstopt in vrije tekstvelden. SNOMED biedt mogelijkheden voor gelaagdheid, dus de mate van details waarmee de zorgverlener zijn intenties kwijt wil. En SNOMED kan gebruik maken van de context waarin de zorgverlener werkt met een patiënt. Leveranciers kunnen userinterfaces daardoor veel slimmer en makkelijker in gebruik maken. Dat gaat veel betere gezondheidsinformatie opleveren.”
Gabriëlle, hoe zouden we de duiding vanuit het hart van de zorg kunnen bespoedigen en versterken?
“Ik stel me technologie voor die zodanig gebruik maakt van SNOMED, dat onze bijdrage uit ons specialisme gevangen wordt in de juiste onderliggende codes van SNOMED. Dat levert artsen vrijheid op. Tegelijkertijd ligt hier ook de ultieme uitdaging: we moeten het duiden met elkaar overeenkomen. Dat valt nu ook op in de COVID-19 crisis, waarin ik veel positieve dingen zie gebeuren, maar er nog veel valt te winnen als het gaat om afstemming tussen professionals.”

Ik ben ervóór om een patiëntvriendelijke term aan een SNOMED-code te koppelen. Pim, hoe kijk jij hier tegenaan?
“Dossiervoering gebeurt in vaktaal, maar de arts legt zo begrijpelijk mogelijk aan de patiënt uit wat er aan de hand is. Nu koppelen we die vaktaal aan patiëntvriendelijke termen en geven deze een code. Patiënten kunnen dan rustig in een portaal of persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) in begrijpelijke woorden (of in vaktaal) het gesprek met de arts teruglezen.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.