Search
Close this search box.
Search

Laten we aan upskilling doen!

Hoe hou je jezelf in vorm? Niet enkel door voldoende sport, maar ook door je brein voldoende te voeden. Upskilling van zowel lichaam als geest. Voor het ene ga je naar de gym of het sportterrein, voor het andere volg je een cursus, workshop of congres. Mijn favoriete upskilling-oefening voor het brein is SXSW (South by Southwest) bezoeken in Austin, Texas. Trouwe lezers weten dat ik hier al viermaal een verslag over schreef.

SXSW is een van de weinige plaatsen waar ik inspiratie kan opdoen uit andere sectoren, trends, technologieën en zakelijke modellen en dat kan gebruiken om na te denken over de mogelijke impact op de gezondheidszorg. SXSW is relevant omwille van de convergentie van technologie en marktsegmenten die goed ontwerp en empowerment benadrukken. 

Traditionele conferenties in de gezondheidszorg bieden deze kruisbestuiving niet. Enkele praktische voorbeelden van de editie van 2023: een panel over het gebruik van biotech in de schoonheidsindustrie; hoe je kan engageren met fans in de WrestleMania-competitie; een overzicht van de nieuwste technologieën die ingezet worden bij events; tips om productiever te werken met de toekomstige functionaliteit van het communicatieplatform Slack; evoluties in toeristische promotie; hoe je moet communiceren met Gen X, Gen Z, Gen Alpha, enzovoort. 

Daarnaast is er een overweldigend aanbod van pitch- en demo-sessies van allerhande startups, VR-toepassingen, muziek, film, kunst, zowel binnen het officiële programma als via de vele antenne-events. U begrijpt dat zo’n breed aanbod een unieke gelegenheid is om inzichten te krijgen in zowel specifieke kennis als algemene trends. 

Brede aanpak
De waarde van zo’n brede aanpak is trouwens ook deels de reden waarom ik samen met Bureau Zorginnovatie de Health Innovation School (HIS) in België aan het opstarten ben.

Er bestaat een bijna onuitputtelijk aanbod van gespecialiseerde cursussen (bachelor/master) over innovatie in de zorg. Maar er bestaat geen brede algemene opleiding die deelnemers introduceert in de beginselen van zorginnovatie. Om hen voldoende handvatten te geven om zelf te innoveren in de zorg of een vruchtbare voedingsbodem te creëren op de werkvloer. De opleiding wordt georganiseerd vanuit de overtuiging dat drukte op de werkvloer het best aangepakt wordt met innovaties die ook ontstaan op de werkvloer.

De HIS-opleiding levert brede inzichten aan over: 

  • Hoe de zorg werkt. 
  • Het delen van nieuwe manieren van samenwerken en communiceren.
  • Het transformeren van organisaties.
  • Het geven van inzichten met betrekking tot zakelijke modellen.
  • De nieuwste algemene trends.

Ook hier wordt 360° upskilling aangeboden die je buiten je comfortzone brengt en veel inzichten verschaft, vanuit verschillende perspectieven.

Drie trends
We zappen terug naar SXSW. Als adviseur van de pitch-competitie heb ik drie trends opgemerkt.

  • Gezondheidszorg verplaatst zich helemaal naar u thuis. In het verleden zag ik gestage vooruitgang, maar nu is het echt overal én volwassen: een overvloed van onderzoeken en staalnames aan huis, soms inclusief slimme wearables en veelal gekoppeld aan opvolging of coaching aan huis.
  • Vruchtbaarheid: de hoeveelheid bedrijven die het vruchtbaarheidsproces begeleiden, monitoring en (hormoon)testen voorzien, was overweldigend.
  • In de oorlog om talent wordt fors ingezet op XR voor training, allerhande ondersteunende technologie op afstand en uiteraard ook telewerk.

Hieronder volgt een selectie van startups die mij inspireerden. Sommige uit de selectie, andere uit de pitch-competitie en ik pikte er ook enkele op in de verschillende antenne-events.

Wordt thuis zwanger!
Mijn wenkbrauwen fronsten fors toen dit enthousiast aan mij gepitched werd. PherDal ontwikkelt de eerste FDA-goedgekeurde, steriele, gepatenteerde, vrij verkrijgbare kit voor geassisteerde voortplanting. Hun doel is u een betaalbare vruchtbaarheidsoptie te bieden die u in de privacy van uw eigen huis kan proberen. Na een diagnose van onverklaarbare onvruchtbaarheid gebruikte de oprichtster haar doctoraat in de biologie om een medisch apparaat uit te vinden. Hiermee verwekte ze in twee maanden tijd haar dochter. 200 proof-of-concept-kits waren binnen 90 dagen uitverkocht, wat resulteerde in 27 zwangerschappen.

Maak zelf een tekenfilm!
Pentopix is een bedrijf dat AI inzet om tekst om te zetten naar een verhaal (script) om er vervolgens een geanimeerde video van te maken, helemaal automatisch. Hoewel ze helemaal niet gericht zijn op gezondheidszorg, zie ik toepassingen in de animatie van patiënten- communicatie of de intake van medewerkers.Het verbaasde mij niet dat ze winnaar waren in hun categorie én dat ze de ‘best in show’ prijs mochten ontvangen.

Delegeer de presentatie naar je virtuele zelf!
Deepreel maakt synthetische personages. Op hun stand toonden ze een demo van Beyonce die, in 71 talen, de zinnen uitsprak die de bezoeker ingaf via het keyboard. Op zich niet super uitzonderlijk, want ik heb al meerdere bedrijven gezien die deze functionaliteit aanbieden. Onderscheidend is dat Deepreel zo’n personage kan aanmaken op basis van een (smartphone) video-opname van 90 seconden. Je kan dus bijvoorbeeld een opname van jezelf maken en vervolgens je virtuele zelf een tekst laten debiteren, in 71 talen. 

Haal diep adem en blaas uit!
Deep Breath Intelligence analyseert uitgeademde lucht met behulp van machine learning algoritmes. Zij bieden niet-invasieve oplossingen voor vroege diagnose van ziekten en therapeutische medicatiebewaking, voor een betere behandeling door middel van precisiegeneeskunde. Hun eerste product, DBI-EPIbreath, is een CE-IVDD gecertificeerde test voor medicatiebewaking bij epilepsie.

Daarnaast werken zij aan de ontwikkeling van een breed scala aan producten in verschillende ziektegebieden, volgens de CEO een 40-tal. De afname van een ademstaal kan bij u thuis gebeuren via een pakket dat u met de post ontvangt en na afname terugstuurt. Deze methode is een groot voordeel voor een grote populatie van (epilepsie-)patiënten en hun verzorgers. Deze startup won de Barracuda Bowl op SXSW.

Test uw bloed zonder naalden!
GPx biedt ’s werelds eerste bloedloze bloedtests aan voor het beheer van chronische ziekten op afstand. Zij stellen artsen in staat om op afstand en niet-invasief biomarkers in het bloed te controleren. Vergelijkbaar met continue glucose-monitoring zonder naalden, maar wel met smartwatch en smartphone. GPx was winnaar in de zorg-competitie.

Doe moeiteloos uw schoenen aan!
Friendly Shoes maakt schoenen voor iedereen, écht iedereen. Een derde van de bevolking heeft moeite met het aantrekken van de schoenen die ze nodig hebben als gevolg van fysieke, neurologische en leeftijdsgebonden uitdagingen. Friendly’s gepatenteerde toegangstechnologieën maken schoenen gemakkelijker zonder dat dit ten koste gaat van stijl, comfort of ondersteuning. Volgens hun marketing departement zijn hun schoenen aantrekkelijk genoeg voor Brad Pitt en gemakkelijk genoeg voor Michael J. Fox.

Behaal een Gault&Millau-label!
De invloed van voedsel op de gezondheid is enorm. En gezond is niet altijd minder lekker. Een voorbeeld daarvan is AZ Groeninge in Kortrijk dat als eerste ziekenhuis in de Benelux het Gault&Millau-label behaalde voor patiëntmaaltijden. Misschien kunnen ze die hoge standaard binnenkort ook aanbieden aan de brede bevolking? Bijvoorbeeld via CoLab, een marktplaats die horecabedrijven transformeert in voedselproducenten door het voor deze bedrijven ongelooflijk eenvoudig te maken om hun e-commerce aanbod te schalen en nieuwe klanten te bereiken. CoLab is een technologische marktplaats die uw 24/7 online bestemming is voor kant-en-klare maaltijden, dranken, voorraadartikelen en producten van restaurants, cafés en bars – in 1 bestelling. Geleverd aan uw deur, in het hele land (als u in Australië woont).     

Beam it up, potty!
Starling Medical is een startup die met slimme technologie chronisch zieke patiënten helpt. Starling heeft ’s werelds eerste platform voor continue thuismonitoring van urine ontwikkeld, StarStream, dat naadloos kan worden geïntegreerd in de dagelijkse badkamerroutine van elke patiënt en een nauwkeurige en passieve screening mogelijk maakt van een groot aantal belangrijke biomarkers. Zo kan het gezondheidsproblemen vroeg opsporen en behandelen. Het apparaat stuurt de meetgegevens naar een AI-toepassing die advies geeft over de beste zorg. Starling Medical wil zo voorkomen dat patiënten onnodig in het ziekenhuis belanden voor aandoeningen zoals blaasontsteking, diabetes, hartfalen of nierziekten.

Isoleer op empathische wijze!
Moby is ’s werelds eerste Mobile Protective Pod met luchtfilter. Hij is ontworpen om zinvolle face-to-face interactie mogelijk te maken voor mensen die in medisch isolement verkeren. Wanneer de kap gesloten is, wordt een ruime en luchtdichte afgesloten omgeving gecreëerd met behoud van 360 graden zicht. Moby wordt geleverd met een elektrische motor die zowel actief als passief kan worden aangedreven. Het toestel is uitgerust met verschillende modulaire toegangspoorten die installatie van omkeerbare handschoenen of apparaat modules zoals dialysemachines en patiëntmonitoren mogelijk maken.

Hoop geen eiwitten op!
Vistim Labs is een bedrijf dat software maakt om neurologische ziekten te vinden en op te volgen. Met hun software kunnen ze zien hoe de hersenen en het ruggenmerg veranderen door eiwitten die zich ophopen en de cognitieve capaciteit verstoren. Ze gebruiken hiervoor een EEG, een apparaat dat de elektrische activiteit van de hersenen meet. Zo kunnen ze snel en nauwkeurig vaststellen of iemand een vorm van dementie heeft. Er zijn meer dan 100 soorten dementie die ze hiermee kunnen opsporen. Hun software helpt artsen en farmaceuten om betere zorg te bieden aan mensen met neurologische problemen. 

Erik peters

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.