Apps voor huisartsen

Dit wordt een heel erg praktisch artikel. Ik wil gewoon mijn eerste twee pagina’s met apps laten zien. Niet allemaal medisch, maar de meeste wel. Van de ongeveer 750 apps op mijn telefoon is het grootste deel medisch. Ik heb het zo ingericht dat de meest gebruikte op de eerste twee schermen van mijn telefoon staan. De rest staat opgeslagen in mapjes.

Het leek mij praktisch om een overzicht te geven van de eerste twee schermen van mijn iPhone.  Twee schermen, omdat ik wel een zekere systematiek heb moeten toepassen bij de ongeveer 750 apps op mijn telefoon. Het grootste deel daarvan is medisch, maar slechts een klein deel wordt daarvan regelmatig gebruikt.  De meest gebruikte staan dan ook op de eerste twee schermen van mijn telefoon. De rest staat opgeslagen in mapjes. (ik ben een nieuwsgierig mens en test dus graag apps die ik tegenkom uit, vandaar deze hoeveelheid)

Hieronder scherm 1:

Onder in beeld (bewust daar gezet zodat ze altijd meteen onder handbereik staan):

Telefoon
Instellingen
Busycal (mijn favoriete agenda)

Braintoss: Ideale app om echt supersnel een ideetje te vangen. Je kunt het inspreken, intypen of een fotootje maken, wordt dan automatisch naar je toe gemaild. Dit gebruik ik soms waar een patiënt bij zit, om iets wat ik niet moet vergeten op te slaan. De handigheid zit ‘m vooral in de minimale aandacht die je voor dit proces nodig hebt, het is echt tik-tik-klaar.

Van linksboven naar rechts:

Tweetbot: Twitter is voor mij 80% beroepsgebonden en 20% “hobby”

Evernote: In strikte zin niet medisch, maar heel veel informatie die ik dagelijks voor mijn praktijk nodig heb is via Evernote gemakkelijk toegankelijk. Een archief in zeer brede zin.

Things: Mijn taken-lijst. Er zijn er veel, dit is een van de betere, zeker na de update naar versie 3. Gebruik ik voor werk en prive samen. Todoist is een heel goed alternatief.
Safari

1Password: Het wachtwoordenprobleem. Probleem? Niet met 1password. Dit is een wachtwoordenkluis waarmee heel veel problemen op veiligheidsgebied op een ook nog eens comfortabele wijze worden opgelost.
Farmacotherapeutisch kompas: Hoeft geen introductie meer.

Kinderformularium: Ook wel duidelijk. Wat niet zo duidelijk is: dit is eigenlijk geen app. De app wordt namelijk niet meer geupdatet (als je die nog hebt: Verwijderen!). Het ziet er uit als een app, maar is eigenlijk de website kinderformularium.nl. Je kunt voor zowel iPhone als Android telefoons zo’n website als een icoontje in je scherm zetten (meestal staat er dan iets bij “voeg toe aan beginscherm”. Erg handig!

NHG standaarden: Echt handig, alle standaarden altijd in de laatste versie bij de hand (Want updates worden automatisch bijgewerkt).

Medimath: Een verzameling medische calculatoren en formules. Bijvoorbeeld de Ottawa ankle rules, of de Wells-score voor trombose. Of de cockroft formule.

Taprate: Bijna dagelijks gebruikte app, waarmee je heel gemakkelijk door het ritme mee te tikken zowel polsfrequentie als ademfrequentie kunt meten, op een hele snelle manier. Ik gebruik hem met name voor de ademfrequentie, in spoedsituaties. Dat geeft namelijk heel veel informatie!

Mail 

Berichten

Withings: Dit is een platform waar de gegevens van mijn stappenteller, weegschaal, bloeddrukmeter en slaapmeter samenkomen. Een medisch dashboard. Geeft veel informatie.

Muziek: Misschien wel mijn belangrijkste app ;-).

FullContact: Vervanger van het standaard adressenbestand van Apple.

Gezondheid: Alle gezondheidsfuncties worden verzameld in deze standaard app van Apple. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel informatie dat is (in mijn geval grotendeels weer via de Withings-apparaatjes, maar ook via de Apple watch en de telefoon zelf). Het toont ook mooi hoe een grote partij als Apple tegen gezondheid en de verder gaande digitalisering daarvan aankijkt. In feite al een eerste aanzet van iets dat je al een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) kunt noemen!

Remote: Dit gebruik ik alleen thuis, om iTunes te kunnen bedienen, doorgeschakeld naar mijn versterker.

GCS-er: Een eenvoudig appje om snel een EMV-score te kunnen bepalen.

Palliarts: Een verzameling nuttige informatie ten behoeve van de palliatieve zorg. Onder andere richtlijnen, adressen en dergelijke.

Suture: Een heel eenvoudig maar doeltreffend appje om per lichaamsdeel te bekijken wanneer hechtingen verwijderd moeten worden. Geeft concreet de dag en datum (met een zekere spreiding) weer.

Sociale netwerken: Dit is een voorbeeld van een mapje, met meerdere apps. Hierin zitten zowel apps als Facebook, Linkedin, Whatsapp, maar ook het zuiver medisch gebruikte Siilo en Threema (vervangers voor whatsapp, goedgekeurd voor de zorg).

Remote app: Hiermee kan ik op mijn iPad de letterkaart (Eyechart pro) bedienen, voor het beoordelen van de visus.

Vital Values: een verzameling vitale waardes, speciaal gericht op kinderen, per leeftijdscategorie.

Artsportaal: Ook hier weer een website, vermomd als app. Artsportaal.nl is een initiatief van 2 Nijmeegse huisartsen in opleiding met een zeer nuttige verzameling links van websites, op een visueel aantrekkelijke
manier gepresenteerd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.