Digital Health Center, het startpunt voor innovatie

Door toenemende technische ontwikkelingen, zoals robotica, wearables, domotica, serious gaming, internet of things, drones, big data, artificial intelligence en 3D printing, dienen zich vele potentiële innovaties aan voor de zorgmarkt. Deze ontwikkelingen, in combinatie met de financiële druk op de zorgsector, maken dat zorginstellingen er steeds meer voor openstaan om technologische toepassingen te integreren in de zorgprocessen. De praktijk blijft echter achter en veel innovaties stranden na de pilotfase.

In de afgelopen jaren zijn vele zorginstellingen gestart met e-health, door spelenderwijs te experimenteren en op ontdekkingsreis te gaan. Deze leercurve heb je als organisatie nodig om een goede basis te leggen voor innovatie. De tijd is nu rijp om een volgende fase in te gaan en kansen te verzilveren. Dit doen we door vanuit open innovatie, slim met elkaar samen te werken. En dat vraagt om lef!

Waarom hebben we elkaar nodig? Door de bundeling van krachten ontstaat er een duurzaam innovatie- en kennisnetwerk, waardoor we sneller en beter in staat zijn om innovaties op te schalen. Uit de praktijk blijkt immers dat we daar onvoldoende succesvol in zijn. En zoals een Keniaans gezegde luidt: wil je snel gaan, ga je alleen. Wil je verder komen, ga je samen.
Kortom, er is behoefte aan een accelerator die het ecosysteem tussen zorginstellingen en bedrijven met innovatieve producten faciliteert, stimuleert en innovaties uit het pilotniveau haalt. Het Digital Health Center gaat deze rol als maatschappelijke onderneming vervullen.

Waarom een Digital Health Center?

Het Digital Health Center (DHC) staat voor open innovatie. Vanuit deze openheid vervult het DHC de rol van accelerator door de opzet van een ecosysteem, waarbij cliëntgedreven technologie het uitgangspunt is. Binnen dit ecosysteem weten zorginstellingen en innovatieve bedrijven elkaar goed te vinden en spreken ze elkaars taal. Ook zorgt het DHC voor een sluitende innovatieketen, waarbij diverse samenwerkingspartners worden gezocht. Dit bevordert de snelheid en effectiviteit van de innovatie en zo werken we aan een gezondere, inclusieve samenleving, waarin cliënten met behulp van technologie zo zelfstandig mogelijk zijn.

Het DHC zal straks een groot (inter)nationaal netwerk hebben, bestaande uit zorginstellingen, kennisinstituten, bedrijven en startups. Het heeft de ambitie om het tempoverschil van innovatie tussen zorg en technologie te overbruggen onder het motto: riding the wave of exponential technology.

Missie

Onze missie is om alle technologie ter wereld beschikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Dit doen we vanuit een maatschappelijke onderneming, om zorg en technologische innovatie op structurele wijze bij elkaar brengen. En om de mogelijkheden van technologische innovatie te benutten vanuit cliëntperspectief, zodanig dat dit leidt tot meer en snel toepasbare innovaties op het gebied van zelfregie en zelfredzaamheid voor iedereen. Ons doel is om het gebruik van innovatieve technologische mogelijkheden die bijdragen aan de zelfredzaamheid van de cliënten exponentieel toe te laten nemen. We starten in de gehandicaptenzorg en jeugdzorg, maar hebben de ambitie om uit te breiden naar andere zorgsectoren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen