‘Vitaliteit is zoveel meer dan alleen gezondheid’

Voor goede preventie in de zorg én voor het centraal stellen van de patiënt, moet er soms flink out of the box gedacht worden. En dat leidt juist tot samenwerkingen die sec genomen heel logisch zijn. Spa Sporthotel Zuiver (SSHZ) zet de toon, want dit sportmedisch wellness centrum in het Amsterdamse Bos is een bijzondere samenwerking aangegaan met het Cancer Care Center, een paramedisch centrum voor oncologische zorg.

Als je inzoomt op deze samenwerking, wordt duidelijk dat het verplaatsen van zorg veel goeds oplevert, zoals een sneller en goedkoper herstel van patiënten met verschillende soorten aandoeningen. Het Cancer Care Center ziet ook een behoefte om de E-health toepassingen flink uit te breiden, wat de multidisciplinaire samenwerkingen nog sneller en beter maakt. SSHZ wil dit soort samenwerkingen met medische partijen het liefst uitbreiden naar andere zorggebieden in de revalidatiezorg.

Wellness centrum

De wachtruimte van het Cancer Care Center lijkt meer op een landelijke ingerichte huiskamer, inclusief open keuken, dan een klinische wachtkamer. Je zou niet zeggen dat hier fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten en ergotherapeuten praktijk houden. Maarten Bode, manager van SSHZ drinkt een kop koffie met Annemarie Beintema, oncologisch fysiotherapeut en oprichter van het Cancer Care Center. Bode praat over de samenwerking met het Cancer Care Center en hoe dat is gevallen bij de ‘gezonde’ gasten die het wellness centrum dagelijks ontvangt: “Voor ons was dit best spannend. Mensen worden hier tenslotte direct bij de ingang geconfronteerd met een behandelcentrum voor ex-kankerpatiënten, maar ik heb tot nu zulke goede dingen gehoord. Echt ongelofelijk. Het maatschappelijke karakter wordt juist enorm gewaardeerd.”

Onder het dak van het wellness – en sportcentrum huizen paramedische disciplines die ex-kankerpatiënten een zetje geven om sneller en vitaler terug te keren in de maatschappij. Ze marcheren soms gewoon op de loopband in het fitnesscentrum naast de gewone bezoeker. Dat alles in een omgeving die menigeen kent van de wellness resorts.  Inclusief fonteinen, idyllische bruggetjes en de zoete geur van vanille en lavendel als je binnentreedt. Het Centrum faciliteert naast een ontspanning ook sportmedische interventies, zowel voor mensen met sportblessures, waaronder topsporters, als voor mensen die herstellen van een kankerbehandeling.

Beintema werkt inmiddels zeventienjaar met kankerpatiënten en heeft drie jaar geleden het Cancer Care Center opgericht. Door haar ervaring ziet zij het belang van een krachtenbundeling in de hele keten van de paramedische nazorg bij kanker. Niet alleen fysiotherapie, maar ook ergotherapie, diëtetiek en psychosociale nazorg. Qua delen van data is er nog wel werk te verrichten. Want dit is volgens de fysiotherapeut prima geregeld voor de fysiotherapie, maar nog niet multidisciplinair.

E-health in het centrum

“Voordat patiënten bij ons komen, kunnen ze via een app een vragenlijst invullen, en zo worden ze digitaal beter gevolgd en gecoacht zodat ze thuis ook aan de slag gaan en wij dit goed kunnen volgen. De samenwerkingen met andere disciplines en een toegang tot het EPD moet nog ontwikkeld en uitgewerkt worden. Dat moet op een veilige manier gedeeld kunnen worden.  Het is niet alleen een kwestie van data aan elkaar knopen, de oncologie vraag een veel multidisciplinairder karakter dan als je bijvoorbeeld een knieblessure hebt.”

De gedachte achter dit centrum is zo nieuw dat we zelfs nog niet onder een noemer gezet kunnen worden in de verwijsgids van het IKNL.

Inmiddels heeft het centrum vijf locaties verdeeld over Amsterdam en Amstelveen. Concurrentie is er niet zegt Beintema: “De gedachte achter dit centrum is zo nieuw dat we zelfs nog niet onder een noemer gezet kunnen worden in de verwijsgids van het IKNL. Die verwijsgids moet zorgverleners handvatten geven zodat patiënten weten waar ze terecht kunnen voor paramedische zorg. We zijn geen inloophuis voor kankerpatiënten, geen psycho-oncologisch centrum maar een multidisciplinair centrum, we doen alle paramedisch zorg rond de kankerbehandeling onder één dak in de setting van het wellnesscentrum. Gelukkig wordt er al in de regio Amsterdam goed doorverwezen naar het Cancer Care Center. Maar we hebben ambities én energie om dit in heel Nederland uit te rollen. ”

 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.