E-health in de praktijk MedicPlanner brengt zorginstellingen en –professionals bij elkaar

‘Ziekenhuis test ‘Tinder’ app voor roosters’ was één van de koppen bij de lancering van MedicPlanner. Een spannende titel voor een app die wil voorzien in het oplossen van een belangrijk planningsprobleem binnen de zorg. In dit artikel gaan wij in op de reden achter MedicPlanner en de toekomstplannen. Daarnaast bespreken we enkele stappen die binnen het ontwikkelproces zijn genomen om aan de van toepassing zijnde privacywetgeving en security standaarden te voldoen en hoe het team van MedicPlanner dit heeft ervaren.

Personeel inroosteren op 24-uurszorgafdelingen is een lastige taak, vooral nu er steeds meer schaarste is in veel functies. Vaak krijgen eigen medewerkers de vraag voorgelegd of ze extra diensten kunnen en willen werken. Als de roosters dan nog steeds niet compleet zijn, worden ZZP’ers en uitzendkrachten benaderd. Dat moet vaak al weken van tevoren worden gedaan, waarbij meestal ook nog eens meer dan één bureau in de arm moet worden genomen. 

Kortom: inroosteren op deze afdelingen is een inefficiënt, duur en tijdrovend proces, terwijl tijd en geld al zo schaars zijn in de zorg. Bovendien is er, ook na inschakeling van externe professionals, nog steeds geen garantie dat alle gaten in de roosters kunnen worden gevuld. Daardoor moeten in sommige gevallen operaties worden uitgesteld. Een bijkomende uitdaging is dat ziekenhuizen niet altijd een betrouwbaar beeld hebben van de oproepkrachten die zij moeten inschakelen, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van zorg. 

Digitale bemiddeling

Een aantal 24-uursafdelingen van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht worstelde met de roosters, waaronder de intensive care (IC). Intensivist drs. M. Frank, van het eerder genoemde ziekenhuis, sprak hierover met Hans Flu, een bevriende (voormalige en niet praktiserende) chirurg. 

Flu: “Ik dacht hardop: wat zou het handig zijn als er een bemiddelingsapp voor zorgaanbod en –vraag was”. Een app die net zo intuïtief werkt als Tinder of Uber, zodat bijvoorbeeld verpleegkundigen alleen maar hoeven te ‘swipen’ voor (extra) diensten, en ziekenhuizen die diensten alleen maar hoeven uit te zetten in de app.” 

Intensivist Frank zag direct de mogelijkheden van het idee. Flu werkte vervolgens een plan uit voor een platform waarop zorgaanbod en –vraag kunnen worden uitgewisseld in de vorm van een app. Het plan voor deze MedicPlanner besprak hij weer met Frank, waarna ze gezamenlijk hun ideeën voorlegden aan het bestuur van het ASz. 

MedicPlanner werd vervolgens in nauwe samenwerking tussen Flu en het ASz verder ontwikkeld. Daarbij was de inbreng van planners en zorgprofessionals van de afdelingen IC en Spoedeisende Hulp (SEH) essentieel. In sessies dachten zij met elkaar na over vragen zoals: hoe moeten de profielen van (interne en externe) zorgprofessionals eruit zien? Tegen welke knelpunten lopen planners op? Hoe kan MedicPlanner zorgvraag en –aanbod optimaal matchen? En aan welke eisen moeten een platform en een app voldoen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid? 

Vervolgens werd begin december een pilot opgestart op de afdelingen. De dialyse-afdeling en coronary care unit (CCU) sloten zich al snel aan, omdat zij tegen dezelfde problemen aanliepen. Zowel de planners/hoofd afdelingen als de zorgprofessionals van deze afdelingen hebben het systeem enkele maanden uitvoerig in de praktijk getest en waar nodig input gegeven voor verbetering. 

Medicplanner ict&health

Eind april 2019 ging de aangepaste versie live. Deze kan worden gebruikt op alle zorgafdelingen van een zorginstelling (ziekenhuis, ouderenzorg, verpleeghuis en verzorgingshuis) door verpleegkundigen, arts-assistenten en medisch specialisten. MedicPlanner is inmiddels genomineerd voor een DIA-award (dé prijs voor het allerbeste interactieve werk van Nederlandse makers) in de categorie disrupters.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen