Moet de commissaris machine learning leren?

We gaan in de vergadering van de Raad van Toezicht over naar het volgende agenda-onderwerp. De presentatie door een MT-lid en de beamer worden klaargezet. Mijn linkerbuurman gebruikt dit moment voor een vraag: “Henk, toen je drie jaar geleden die voltijds master Data Science in Tilburg ging volgen, vonden we dat allemaal wat raar. Nu kan ik geen dagblad meer openslaan of er is wel een artikel dat refereert aan big data, AI, machine learning of data mining. Moet ik als toezichthouder nu ook machine learning gaan leren?”

Een interessante vraag, die mij vaker wordt gesteld. Wat moet een lid van een Raad van Toezicht met die onderwerpen? Meestal stel ik mijn collega’s gerust. Ze hoeven dat allemaal niet zelf te kunnen. Wel is het zeer relevant om te begrijpen welke impact deze ontwikkelingen kunnen hebben op je organisatie en hoe deze organisatie er mee om kan – of zelfs moet – gaan. 

Vaak verwijs ik naar de uitstekende online cursus ‘AI For Everyone’ van Andrew Ng op Coursera. Een aanrader en nog gratis ook! Andrew Ng is AI-ondernemer en professor bij Stanford University. Hij was onder meer werkzaam als director op het terrein van AI, deep learning en machine learning bij Google Brain en Baidu. Hij is een autoriteit in AI en weet deze materie ook business-wise begrijpelijk te duiden.

AI-pareltjes

Als ik me verdiep in de AI-initiatieven in zorgorganisaties waar ik toezichthouder ben, kom ik nu al de mooiste pareltjes tegen. Zo sprak ik laatst met de CMIO Bart-Jan Verhoeff van het St. Jansdal-ziekenhuis. Hij heeft dankzij de geweldige bron van data uit het EPD zelf een neuraal netwerk gemaakt waarmee de kans op heropname binnen 30 dagen na ontslag uit een ziekenhuis voorspeld kan worden. 

Dergelijke voorbeelden tonen hoe je big data en AI kunt inzetten om én de kwaliteit en veiligheid voor patiënten te vergroten én tegelijk efficiënter om te gaan met middelen (lees: inzet medewerkers en kosten). Maar er zijn nog veel meer mooie voorbeelden in de gezondheidszorg te vinden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen