Dat ze moest stoppen met roken, wist Henny uit Roermond (zie kader) zelf ook wel. Ze had het al minstens tien keer geprobeerd, helaas zonder succes. Tot ze hulp kreeg van de longverpleegkundige uit het ziekenhuis én De Stopcoach-app. De Stopcoach-app is een eenvoudige en begrijpelijke app die rekening houdt met de leefwereld van lager opgeleiden. De app wordt altijd aangeboden in combinatie met persoonlijke begeleiding. Vijf gemeenten werkten mee aan een pilot. De evaluatie van deze pilot is onlangs gepubliceerd.
Van de mensen met een lage opleiding rookt 26,2 procent en dit aantal daalt nauwelijks. Uit onderzoek weten we dat deze groep rokers veel drempels ervaren om te stoppen. Er is vaak sprake van onderliggende problemen, zoals armoede, werkloosheid, schulden, eenzaamheid of stress. Stoppen met roken heeft dan meestal niet de hoogste prioriteit.
Ook de omgeving speelt een belangrijke rol: roken is vaak de norm en dat maakt stoppen nog moeilijker. Persoonsgerichte ondersteuning bij stoppen met roken is daarom juist voor deze groep essentieel. Het is één van de belangrijkste interventies om ziektelast bij lager opgeleiden te verminderen.
De Stopcoach-app
In het huidige aanbod van stoppen met roken interventies ontbrak een laagdrempelige interventie, die ook voor laagopgeleide rokers effectief is. Alleen de Stopadvisor, een door University College London ontwikkelde webbased interventie, was voor laagopgeleiden bewezen effectief.
Het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos, het Leids Universitair Medisch Centrum en Trimbos instituut sloegen daarom de handen ineen en ontwikkelden samen met Brthrs deze app die begrijpelijk en toegankelijk is voor iedereen. De Stopcoach-app werd bovendien ontwikkeld samen met de gebruikersgroep voor wie hij bestemd is. De Noaber Foundation financierde de app, evenals de pilot, in vijf gemeenten.
Lokale stoppen-met-roken zorg
Voor rokers met multi-problematiek, zoals armoede, schulden en eenzaamheid, is persoonsgerichte ondersteuning cruciaal. Voor de stoppers is het fijn als die begeleiding dichtbij, bij voorkeur in de eigen woonplaats, geboden wordt. De interventie met De Stopcoach-app werd daarom als pilot getest in vijf gemeenten: Hulst, Weststellingwerf, Goeree-Overflakkee, Stadskanaal en Roermond.
Het doel van de pilot was inzicht krijgen in hoe e-health kan bijdragen aan effectieve en toegankelijke stoppen-met-rokenzorg in de wijk. Vanuit het lokale gezondheidsbeleid werkten de vijf pilot-gemeenten al wijkgericht. Zo konden ze bij de ondersteuning van rokers, eenvoudig gebruik maken van de bestaande netwerkstructuur met lokale partners.
Nationaal Preventieakkoord
Belangrijke aanleiding voor de pilot is het Nationaal Preventieakkoord van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eén van de doelen van dit preventieakkoord is om mensen met een lage Sociaal Economische Status (lage SES) beter te bereiken en te ondersteunen met gezondheidsbevorderende interventies.
Het Nationaal Preventieakkoord benadrukt het belang van ondersteuning bij het verder ontwikkelen van een wijkgericht stopaanbod voor rokers met een lage SES. Daarnaast verwijst het preventieakkoord naar de belangrijke rol van e-health bij een effectieve en toegankelijke stoppen-met-rokenzorg. Zo kan e-health responsief en persoonlijk zijn, doordat het rechtstreekse, persoonsgerichte feedback aan de gebruiker geeft