Search
Close this search box.
Search
Door | Nictiz

Hoe Nictiz helpt zorg aan Nederlandse grenzen te verbeteren

Bewoners van grensstreken werken over de grens, halen er hun boodschappen of nemen er deel aan culturele activiteiten. Dat is vanzelfsprekend, maar zorg ontvangen over de grens en de daarbij behorende digitale gegevensuitwisseling, is dat nog niet. De 1027 kilometer lange rijksgrens van Nederland blijkt in de zorg vaak nog een harde grens. Nictiz-project Grensstreken moet hier verandering in brengen, met als doel een kwalitatief betere patiëntenzorg over grenzen heen.

Nictiz heeft onlangs het rapport ‘Waarom Europa?’ gepubliceerd (zie ook ICT&health 2). Het rapport onderstreept het belang van Europese samenwerking voor versnelde, grensoverschrijdende standaardisatie van gegevensuitwisseling. In navolging stellen we in de rubriek ‘Daarom Europa!’ in de komende edities van ICT&health telkens een van de Europese projecten centraal. In deze editie: project Grensstreken.

Om de digitalisering van grensoverschrijdende gegevensuitwisseling te versnellen, zette Nictiz, in opdracht van het ministerie van VWS, het project Grensstreken op. In zogenaamde ‘use- cases’ staat steeds een bepaald aspect centraal van digitale grensoverschrijdende uitwisseling van medische gegevens. Bijvoorbeeld de uit- wisseling van medische beelden in het samen- werkingsverband tussen Maastricht UMC+ en Uniklinik RWTH Aachen (zie afbeelding).

Aan beide zijden van de grens werken zorgverleners, bestuurders en ICT-medewerkers van zorginstellingen samen aan het oplossen van één of meerdere knelpunten, onder begeleiding van Nictiz. Daarbij wordt onder meer gekeken naar ICT-vereisten, juridische kwesties en privacy-aspecten.

Nauwe samenwerking

Project Grensstreken legt per situatie eerst de knelpunten bloot die er zijn op het gebied van de grensoverschrijdende uitwisseling van digitale gegevens. Het is bijvoorbeeld een complex pro- ces om de verschillende informatiesystemen in Nederland en Duitsland op elkaar aan te sluiten. Maar ook op operationeel en juridisch gebied zijn er uitdagingen die zorginstellingen in de grens- streek niet altijd zelf kunnen oplossen.

Door de nauwe samenwerking tussen de zorg- instellingen, Nictiz en op de achtergrond VWS, worden deze plooien glad gestreken. In betrekkelijk korte tijd wordt zo een concreet resultaat behaald, zoals bij de in het kader genoemde samenwerking tussen Maastricht UMC+ Uniklinik RWTH Aachen.

Kennisdeling

Naast het versnellen van de digitalisering dient het project nog een ander belangrijk doel. Alle kennis, ervaring en inzichten die uit de verschil- lende use cases naar voren komen, stelt Nictiz ter beschikking aan alle geïnteresseerden. Met name andere zorginstellingen in de grensstreek. Zo kan men van elkaar leren en hoeft niet ieder- een het wiel zelf opnieuw uit te vinden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.