Search
Close this search box.
Search

Zijn dit de zorgberoepen van de toekomst?

Er zijn al veel beroepen verdwenen uit de maatschappij: de kolenboer, de spoorwachter, de voddenboer, de scharensliep, de telegrafist, ponstypist en de melkman. Geen idee wat sommige van die mensen deden? Google weet het nog wel. Maar er komen ook allerlei nieuwe beroepen bij. Ik heb wat research gedaan, maar het is een regenachtige dag. Ik heb dus ook mijn fantasie gebruikt. Lees je mee? Ik ben benieuwd wie er allemaal zijn huidige baan op gaat zeggen.

ROBOTCOACH

Het is geen veredelde monteur die de gewrichten van de robots insmeert met een oliespuitje, en zegt “You can do this!”, maar iemand die de psychologie van robotwerken begrijpt. Zoals: hoe gaan wij om met gemengde werkplekken (tussen intelligente robots en mensen dan).

Wat doen wij met gevoelens van wrok en jaloezie? Hoe veranderen wij concurrentie in samenwerking? En dan zijn er natuurlijk ook een robotbouwer en een robotreparateur nodig en een robotvoedingsassistent.

NANOTIMMERMAN

Er zit een golf van nieuwe technologieën aan te komen waardoor handwerk weer sexy wordt. Zoals het gebruik van nanoproducten, 3D-printers en robots voor gepersonaliseerde maatwerkproducten. Wat doe jij voor werk? Ik timmer aan de nanoweg.

ZORGCENTRALIST/ BEELDZORGSPECIALIST

Deze functie zien we al vaker sinds COVID-19 aan- klopte, maar zal hij in frequentie gaan toenemen?

Als verpleegkundig zorgcentralist lever je zorg op afstand en handel je zelfstandig vragen van patiënten/cliënten af. Jij bent verantwoordelijk voor het uitzetten van acties om de hulpverlening in gang te zetten, je geeft verpleegkundige adviezen, je signaleert eventuele knelpunten in de hulpverlening, je hebt een indicerende rol en je zorgt voor de administratieve afhandeling van de klantvragen.

DE LONGEVITY COACH

De Longevity Coach is een gespecialiseerde coach op het gebied van lifestyle, voeding en beweging. Deze coach richt zich op het ver- spreiden van kennis over hoe mensen langdurig gezond en vitaal kunnen blijven. Dat doet hij of zij door de cliënten dagelijks meer bewuste

verantwoorde keuzes te laten maken op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement en slaapkwaliteit. Deze benadering wordt ‘Longevity’ genoemd – een samentrekking van de Engelse termen ‘long’ en ‘vitality’: gezond en vitaal ouder worden.

LICHAAMSDELEN(NA)MAKER

Vanwege de enorme vooruitgang die wordt ge- boekt in bio-weefsels, robotica en kunststoffen, is het creëren van hoogpresterende lichaamsdelen – van organen tot ledematen – binnenkort mogelijk en daar heb je speciaal opgeleide mensen voor nodig. Die krijgen dan hopelijk een mooiere titel dan lichaamsdelen(na)maker. (Suggesties altijd welkom).

DOMOTICABRIGADIER

Een adviseur die mensen thuis of in een zorgorganisatie adviseert op het gebied van domotica en smart homes.

GERIATRISCHE POSITIEVE GEZONDHEIDS-SPECIALIST
Op basis van een reeks medische, farmaceutische, prothetische, psychiatrische en natuurlijke fitnessoplossingen om gezondheid en persoonlijke behoeften van de vergrijzende bevolking te helpen beheren en vervullen vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid.

HARDE-SCHIJF-CHIRURG

Een nieuwe categorie chirurgen wiens rol het is om extra geheugen toe te voegen voor mensen die hun geheugencapaciteit willen vergroten. “Doe mij maar 37 procent extra deze maand”.

ETHISCH ADVISEUR OF ADVOCAAT

Naarmate wetenschappelijke vooruitgang ver- snelt in nieuwe en opkomende gebieden zoals klonen, proteomics en nanotechnologie, kan een nieuw ras van ethici vereist zijn. Deze wetenschapsethici zullen een scala aan onderliggende wetenschappelijke velden moeten begrijpen en de samenleving helpen consistente keuzes te maken over welke ontwikkelingen we toe laten. Veel van de wetenschap zal geen kwestie zijn van ‘kunnen we?’ Maar ‘zouden we dat moeten doen?’

GENETISCHE HACKERS

Dit zullen mensen zijn die DNA van mensen, dieren en planten hacken om virussen te creëren. Sommige genetische hackers zullen nuttig werk doen en zullen op dezelfde manier bewonderd worden als dat we software-ingenieurs bewonderen. Ze kunnen virussen creëren die gewassen verbeteren, mensen beschermen tegen bepaalde ziekten en de verspreiding van ziekten van dieren naar mensen voorkomen. Anderen zullen worden gevreesd en verafschuwd omdat hun doelstellingen als onsmakelijk of illegaal beschouwd worden.

EINDE LEVEN-PLANNER

Een persoon die mensen helpt bij het plannen en beheren van hun eigen dood – de strijd tegen het feit dat de geneeskunde / technologie de meeste mensen technisch voor altijd in leven zal kunnen gaan houden.

LEVENSCYCLUSPLANNER

Als je door de nieuwste medische technologie weet dat je op je 45e dood gaat, hoe ga je dan om met de tijd die je nog rest? De levenscyclus- planner helpt je om daar een zinvolle invulling aan te geven.

THUISZORGTHERAPEUT

Fysiotherapeuten en andere paramedici die cliënten thuis behandelen. Hun werk ver- schuift van de tweede naar de eerste lijn. Ook leren zij de zorg te verbeteren door meer samen te werken met onder andere wijkverpleegkundigen en andere betrokken zorgverleners in de thuissituatie Daar is al een cursus voor: Hogeschool Breede- rode biedt een 9-daagse masterklas aan voor de therapeut waarbij het proces van klinisch probleem naar succesvolle aanvraag centraal staat.

MEDEWERKER PATIËNTENSERVICE

De ontwikkeling naar meer ketenzorg leidt er wellicht toe dat zorgmedewerkers en facilitair medewerkers van niveau 1 en 2 naar elkaar toe groeien. Dat kan een functie creëren van een geïntegreerde medewerker patiëntenservice, met taken op het gebied van voeding, huishouden en lichte ADL-zorg (Algemene Dagelijkse Verrichtingen).

GEZONDHEIDSNAVIGATOR

De toenemende aandacht voor het informeren van patiënten kan leiden tot de functie van onafhankelijke gezondheidsnavigator, die patiënten gaat helpen bij het voeren van moeilijke gesprekken met de arts maar ook met de zorgverzekeraar. Samen beslissingen nemen over je eigen zorg.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIETRAINER

We zullen in de zorg steeds meer met kunstmatige intelligentie gaan werken binnen technologie en robotica. Dat type oplossingen is geavanceerd maar heeft menselijke input nodig om getraind te worden. Je kunt systemen bijvoorbeeld trainen in empathie.

Slimme systemen zoals Siri en Alexa kunnen worden getraind om empathisch te reageren. Handig als een intelligente chatbot wordt ingezet in contact met mensen die een klacht hebben over de zorg of een hulpmiddel niet kunnen bedienen. Een mens kan het systeem leren te reageren op juiste toon, met begrip, compassie en wellicht een vleugje humor.

En natuurlijk moeten die systemen straks ook ge- audit worden. Hoe komen ze tot hun beslissingen en handelingen? Dus een KI-auditor wordt ook een tof beroep.

WEARABLES ANALIST

De meeste wearables verzamelen persoonlijke informatie. De gegevens dienen als advies bij de dagelijkse keuzes die burgers en patiënten ma- ken. Technologie als verlengstuk van onszelf. Dit noemen we ook wel intieme technologie. Een wearable-analist helpt bij de analyse van de verschillende wearables door deze aan elkaar te koppelen en de data te duiden.

PREVENTIESPECIALIST

De preventiespecialist wordt ingezet om men- sen die uit het ziekenhuis komen of risico ́s lo-

pen op chronische ziekten voorlichting te geven over het zelf regie pakken over hun gezondheid. Maar ook door interventies en ander gedrag medische problemen te voorkomen. De mond- zorgspecialist wordt al jaren met deze doelstelling opgeleid. Dit zal zich verbreden naar alle paramedische en medische disciplines.

CONTENTCREATOR

Iemand die de inhoud van virtual, reality, augmented reality maakt of in 4 of 5 d-multisensorische toepassingen het beeld en geluid creëert dat past bij de cliënt.

Welke rol is voor jou?

Welke beroepen mis ik allemaal nog mensen? Oh, zet me aan, zet me aan. Er is nog zoveel meer mogelijk. Er zijn natuurlijk al een paar 3D-print- specialisten. Misschien komt er ook wel een: VR-bril opticien of een Internet-of-things-ontwikkelaar of een medische dronepiloot (het Isala ziekenhuis kan er al bijna een gebruiken).

Misschien moeten we van handen-aan-het-bed ook een functie maken. Iemand die de hele dag zonder technologie met zijn handen aan het bed staat en praatjes maakt. En wie weet wordt dit ook wel een betaald beroep: de zorgvlogger. Of beter nog: de zorgpropper. Knappe zorgverleners die in plaats van mensen naar de disco keihard flirtend de zorg in lokken.

Heb je je baan al opgezegd, of lijkt het je nog wat te vroeg? Ik zou persoonlijk nog heel even wachten. Een paar maandjes zeker.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Met de ingebruikname van twee hypermoderne, hybride operatiekamers in het UMCG is een eerste stap gezet naar een nieuw Operatiecentrum in het UMCG.
Eerste fase Operatiecentrum UMCG is gereed
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.