Alles is gezondheid, behalve e-health

E-health associeer ik met zelf-metingen en -diagnoses, vanuit mijn interesse in ‘de ‘gekwantificeerde gebruiker’. Iemand kan zelf met apps, gadgets en wearables lichaams- en gezondheidsfuncties monitoren om meer controle over het eigen zorgproces te krijgen. Zo wordt men minder afhankelijk van de metingen bij een professional. Hoe minder ik bij een arts kom, hoe meer tijd ik overhoud om te LEVEN!

Als ik uit gesprekken met patiënten uit ‘het veld’ over e-health spreek en hoor dat niet iedereen mentaal geschikt blijkt of wil zijn voor thuismeten, verbaast dit me. Ik raak lichtelijk teleurgesteld in mijn medepatiënt en probeer hem/haar te overtuigen om e-health te overwegen. Tien minuten later heb ik door dat dit niet legitiem is en we hier gewoon verschillend in staan.

Thuis besluit ik mij in hun belemmeringen te verdiepen. Is deze vorm wel efficiënter, effectiever of een juiste samenwerking tussen gebruiker en zorgverlener als het gaat over digitalisering in de zorg? In deze column belicht ik de andere kant van de medaille. Geen patiënt blijkt immers hetzelfde te denken, willen en vinden.

Opname in basispakket

Neem Hartwacht: telemonitoring voor cardiologische patiënten, bestaande uit twee apps (cVitals en Kardia). Toegang ertoe hangt nu nog af waar je verzekerd bent. Het betreft een pilot waarbij je vrijwillig meedoet aan wetenschappelijk onderzoek. Ik pleit ervoor dat alle verzekeraars Hartwacht opnemen in het basispakket. Zo kunnen alle patiënten met een aangeboren hartziekte thuis bloeddruk, gewicht en het hartritme meten en vragenlijsten versturen die zij zelf invullen.

In een later stadia kunnen ze via één van de apps overal ter wereld toegang tot hun patiëntendossier krijgen en direct videocontact maken met hun eigen specialist. Momenteel weten de cardiologen nog niet waar de ingewonnen informatie naar toe leidt. Maar nu is voor hen het moment aangebroken om meer over onze alsmaar ouder wordende doelgroep te weten komen.

Kwaliteit van leven

Of ik nu een boodschap haal of mijzelf twee keer per week meet en weeg, het kost mij weinig tijd en het voelt voor mij niet als een belemmering. Metingen bevestigen mij dat het goed zit, of dat ik direct actie moet ondernemen. Ik ben iemand die vooraan staat bij innovatie. Ik wil slimmer dan mijn ziekte zijn, de wetenschap bijbenen en waar mogelijk preventief te werk gaan. Al is het maar voor de volgende patiëntengeneratie.

Hoe regelmatiger ik meet, hoe meer ik weet. Of ik gelukkiger van het resultaat wordt, is een tweede.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.