Search
Close this search box.
Search

Open basisplatform voor ICT biedt flexibiliteit en inzicht

Zorg en techniek raken steeds meer met elkaar verweven. Zorginstellingen realiseren zich maar al te goed dat slimme toepassingen, applicaties en de juiste software het leven van de patiënt aanzienlijk kunnen verbeteren en de druk op de zorgverlener drastisch kunnen verlagen. Informatie-uitwisseling speelt daarbij een cruciale rol. Als de juiste informatie immers tijdig bij zowel cliënten als hun zorgverleners belandt, verhoogt dit de cliëntveiligheid, stijgt de kwaliteit van de zorg en dicht dit de digitale informatiekloof in een zorginstelling. Dat leidt weer tot meer aandacht voor de cliënt.

Met dit in het achterhoofd is het dan ook logisch dat informatie- of ICT-managers van zorginstellingen naarstig op zoek zijn naar de juiste software en naar manieren om die te integreren. Of het nu gaat om een elektronisch patiëntendossier, systemen voor de bedrijfsvoering of een domotica-systeem, veel zorgorganisaties stoeien met de vraag hoe applicaties en systemen het meest efficiënt kunnen worden ingezet.

Want hoe weet je als verantwoordelijk manager of je moet kiezen voor een geïntegreerd systeem – waarbij je maar een keer hoeft in te loggen (all-in-one oplossing) – of voor meerdere componenten die minder complex zijn en een betere gebruikerservaring bieden (best-of-breed oplossing)?

Ontwikkelingen die zorg beïnvloeden

Om het antwoord te vinden op deze vraag, moeten we allereerst kijken naar technologische, regelgevende, financiële en maatschappelijke ontwikkelingen die de zorg nu en in de toekomst beïnvloeden. Deze ontwikkelingen hebben immers ook invloed op de informatiesystemen van zorgorganisaties. Een greep uit die ontwikkelingen:

De cliënt wil de regie over zijn of haar eigen leven door bijvoorbeeld zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en vrijheid te hebben. Dit komt onder meer tot uiting in de nieuwe wet Zorg en dwang. Deze wet gaat in op 1 januari 2020 en vermindert het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderen-en gehandicaptenzorg.

De mantelzorger of de familie van de cliënt wil meer betrokken worden bij het zorgproces, zodat de veiligheid van de cliënt beter kan worden gewaarborgd.

De digitalisering verandert het zorglandschap in razend tempo. Apparaten worden slimmer en zijn verbonden met het internet (Internet of Things). De hoeveelheid data groeit en wordt steeds vaker en breder ingezet om tot nieuwe inzichten of betere sturing te komen. 

Het belang van een elektronisch cliënten- of patiëntendossier groeit. Binnenkort heeft iedereen een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) via het internet, waarmee een cliënt toegang heeft tot zijn of haar eigen gezondheidsgegevens.

Meer dan ooit wordt er gesproken over de kwaliteit van zorg en gestuurd op de uitkomst van het zorgtraject. Wat levert het op? Wat heeft men kunnen voorkomen? Hoeveel langer heeft de cliënt zelfstandig kunnen wonen?

Zorgorganisaties moeten steeds meer op de financiën letten. Ze verwachten dan ook geen eenmalige investeringen meer op het gebied van technologie, maar een service-variant (SaaS). Hierbij schaft de zorgorganisatie de software bijvoorbeeld niet aan, maar sluit men een contract per maand af. De aanbieder zorgt vervolgens voor de installatie, implementatie, onderhoud en het beheer.

Cliënt willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en vrijheid hebben
Cliënt willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en vrijheid hebben

Techniek kan bijdragen aan het verbeteren van deze ontwikkelingen, het probleem is echter dat er steeds meer verschillende ICT-oplossingen voor alle bovengenoemde zaken op de markt beschikbaar zijn. Dit maakt het voor zorgorganisaties ook steeds moeilijker om de juiste keuze te maken en daarbij voor een goede integratie te zorgen. Doordat er zoveel verschillende ICT-toepassingen zijn en alles met elkaar in verbinding staat, is een all-in-one oplossing binnen de zorg eigenlijk onhoudbaar.

DE REGIE BEHOUDEN BIJ EEN ICT-ECOSYSTEEM IS BELANGRIJK

Leveranciersafhankelijk

Een best-of-breed oplossing met een basisplatform biedt wel uitkomst. Zie het als een keuze maken tussen Windows of Apple voor een computer of tussen Android en Apple voor een smartphone.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.