Als patiënt krijg je vaak in een vroeg stadium te maken met zorg. In mijn eigen situatie kreeg ik al heel vroeg - althans mijn lieve ouders - te maken met de keuze tussen leven en dood. Mijn ouders stonden letterlijk voor één van de moeilijkste keuzes in hun leven maar kozen uiteindelijk ervoor om mij het leven te geven en te laten leven. Bij mijn geboorte had ik niet de keuze, voor mij werd de juiste keuze gemaakt. Een goed team van professoren, doctoren, verpleegkundige en mijn eigen sterke wil om te (over)leven gaf mij de kracht om deze zware en moeilijke soms pijnlijke periode uit mijn leven als baby, dreumes, peuter en kleuter in een academisch kinderziekenhuis te doorstaan.
Geert-Jan van Hal: ik ben geboren met beiderzijds dysplastische nieren. Bilaterale nierdysplasie is niet met het leven verenigbaar. Unilateraal wel. Ik heb het overleefd en dat is een unicum. Mede dankzij de juiste zorg op de juiste plaats en de beste keuze die mijn ouders en de dokters destijds (1984) konden maken.
Bijna alles digitaal
Zij maakten de keuzes op basis van emotie, gevoel, gezond verstand, intellectueel vermogen en in zeer goed overleg met dienstdoende professionals. Soms telefonisch, vaak mondeling en face to face. Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Ook het vastleggen van je wensen rondom zorg, welzijn, kwaliteit van leven en zelfs je laatste levenswil.
Als patiënt wil je hier liever niet te vaak over nadenken, maar onbewust en soms bewust doe je dat toch. Hiervoor is de digitale keuzehulp ontworpen: verken uw wensen voor zorg en behandeling. Samen met Doris van der Smissen sprak ik hierover en heb ik geholpen bij het totstandkomen van de digitale keuzehulp. Doris is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Erasmus MC.
Keuzehulp
Doris van der Smissen: zoals Geert-Jan al beschrijft, krijgen mensen met (chronische) ziekten vaak te maken met zorg en behandeling. Maar ook mensen zonder chronische ziekten kunnen onverwachts in gezondheid achteruit gaan. Bijvoorbeeld simpelweg door het ouder worden, als gevolg van ziektes zoals veroorzaakt door het coronavirus, of door het krijgen van een ongeluk. Daarom kan het voor iedereen belangrijk zijn om na te denken over de zorg en behandeling die je wel of niet wilt, zowel op dit moment als in de toekomst.