Patient Included innovatie: het recept voor persoonlijke regie

Tim Kroesbergen: afgelopen april was ik bij de Health Innovation School (HIS) om namens IKONE een talk te geven over mijn leven en het gebruik van digitale middelen erin, om mijn gezondheid te bevorderen. Ik sprak onder andere over mijn vakantie in Frankrijk, waar ik met mijn rolstoel voorover viel en twee benen brak. Helaas spreek ik geen Frans, ik was in een totaal onbekende omgeving en voelde me machteloos.

Gelukkig kon ik digitaal contact hebben met ‘mijn’ dokters in Nederland, die mij goede handvatten boden om in Frankrijk mee verder te kunnen. Herko Coomans – beleidsadviseur bij VWS en deelnemer aan de HIS – werd zo door mijn verhaal gegrepen dat hij er in een innovatieproject met andere deelnemers mee verder ging. 

Innovatief antwoord

Herko: Tim’s aangrijpende verhaal was het startpunt voor een zoektocht naar een innovatief antwoord op de vraag: hoe kunnen PGO’s mensen meer regie over hun eigen gezondheid geven? Eerst bedacht het projectteam IGOR: een (vooralsnog) fictieve toepassing die mensen ontzorgt die door beperkingen moeilijk kunnen reizen. IGOR (Ik Ga Op Reis en neem mee… ) zou als persoonlijke assistent alle aspecten van voorbereiding, reis en verblijf en nazorg ondersteunen.

Daarbij spelen PGO’s een belangrijke rol: welke medicijnen en herhaalrecepten moeten mee, is er een vertaalde samenvatting opvraagbaar, kan er vanuit het buitenland veilig en makkelijk beeldcontact gemaakt worden met het zorg-team thuis, etc. Dit leek een kansrijk innovatief product, bleek uit de eerste reacties!

Een van de mantra’s van innovatieprojecten is ‘fail often and fail fast’: test je aannames en leer van de reacties. Tijdens een feedback sessie met PGO-leveranciers, ervaringsdeskundigen en innovatoren in Tilburg bleek dat eens temeer. Hoe leuk en zinvol IGOR ook lijkt, het lost een heel beperkt aantal problemen op voor een beperkt aantal mensen. Geen PGO-leverancier die zich daar nu aan waagt.

Dat gaf het projectteam een belangrijk inzicht: als gebruiker blijf je afhankelijk van de functionaliteiten die leveranciers bieden, waardoor eigen regie beperkt wordt.

Regie op je gezondheid is veel meer dan beschikken over je eigen medische gegevens. In de kern gaat het om het ondanks je beperkingen volwaardig mee doen in het normale leven. Daarmee werd niet de zorg het uitgangspunt voor de oplossing – waar de meeste PGO-oplossingen wel beginnen – maar het dagelijkse leven. 

Regie gezond leven

Tim: Op 12 juni presenteerde Herko en de projectgroep tijdens de Health Innovation School afstudeerceremonie GoPGO: een manier om gezondheidsgegevens te gebruiken om meer regie op gezond dagelijks leven te krijgen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen