Search
Close this search box.
Search

Opzij, opzij, opzij. Maak plaats… Wij hebben ongelofelijke haast…

We zitten midden in de bespreking van het onderdeel technologische ontwikkelingen bij de behandeling van het concept strategieplan tijdens onze vergadering van de Raad van Toezicht. Opeens moet ik denken aan dat fantastische liedje van Herman van Veen.

Opzij, opzij, opzij,
Maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Wij hebben ongelofelijke haast.

Ik probeer tot een oordeel te komen over het gewenste dan wel het mogelijke tempo van de innovatie in deze organisatie. Waarlijk nog niet zo eenvoudig. De realiteit is tamelijk weerbarstig. Ook als je relevante documenten of beleidsnotities leest, krijg je tegengestelde beelden die tegelijkertijd allebei de realiteit lijken te zijn.

Wat zeggen andere instituten?

Het RIVM schrijft in een recent rapport enthousiast over de veelbelovende technologische toepassingen voor de zorg bij dementie of de ondersteuning van zelfmanagement bij chronische aandoeningen. De Stichting Toekomstbeeld der Techniek noemt in dit verband sensortechnologie, mechatronica (inclusief robotica en domotica), informatietechnologie, communicatietechnologie, biotechnologie en toepassing van nieuwe materialen.

Ook Vilans doet een duit in het zakje met big data, kunstmatige intelligentie, robots in de zorg, cyborgs, drones, Reality Technology, blockchain, 3D-printing en biotechnologie. Het in april verschenen en zeer lezenswaardige rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau ‘Zorgen voor thuiswonende ouderen’ geeft aan dat het zeker is dat technologie een steeds grotere rol gaat spelen in de zorg. Maar ook dat de snelheid waarmee dat gebeurt onzeker is. Onze omgeving schrijft zich helemaal suf over dit onderwerp.

Wat vinden onze medewerkers?

Ook de zorgmedewerkers in onze organisatie verwachten veel van nieuwe technologie. De daadwerkelijke invloed op hun dagelijkse werk is hen echter vaak nog onduidelijk. En hoe ga je om met dilemma’s rond de mogelijk meer afstandelijke zorg versus de directe persoonsgerichte persoonlijke benadering? Draait het in de zorg juist niet vaak om het menselijk contact? Of kunnen we dat nu juist in stand houden met deze mogelijkheden gezien de arbeidsmarktproblematiek en de te verwachten grotere vraag aan zorg door de vergrijzing? En hoe digitaal vaardig zijn nu onze medewerkers en de oudere zorgvragers?

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.