Search
Close this search box.
Search

Studenten maken ouderen digitaal vaardig

Niet alleen zorgprofessionals hebben een uitdaging op het gebied van digitale vaardigheden, ook burgers worstelen met de digitale ontwikkelingen. Het Summacollege bedacht een mooi project dat inmiddels een vast onderdeel is geworden van haar leeraanbod: studenten helpen hulpvragers thuis en op school met hun digitale vragen en laten ze kennis maken met e-health en technologie.

Het programma van het Eindhovense MBO is een onderdeel van een groot project ‘Samen Slim Zorgen Thuis’. Het project richt zich met 52 partners op zorg en onderwijs en de langer thuis wonende burger en de inzet van slimme technologie. Een van de onderdelen is de ondersteuning aan hulpvragers. 

Tijdens lunchbijeenkomsten kunnen hulpvragers hun vragen kwijt bij de studenten en een kijkje nemen in de smart room, waar diverse technologie verstopt zit die senioren helpt om langer thuis te wonen. Studenten bieden wekelijks aan huis ondersteuning aan hulpvragers en sommige hulpvragers komen ook regelmatig op school. 

Als studenten zelf digitale vragen hebben, kunnen ze ICT- studenten inschakelen, die ook stage lopen en de helpdesk van de school bemensen. Docenten coachen op afstand. Letterlijk op afstand, want via een speciale beveiligde app maken ze via beeldbellen contact met de student en de hulpvrager thuis om te horen hoe het gaat. 

Wederkerigheid is de sleutel

Ik spreek Programmadirecteur Hilde Meijs die vol enthousiasme vertelt over hun ervaringen met ouderen en studenten van de afgelopen jaren.

“Jong en oud samen sterk. Zo noemen we het! Senioren vinden het heel leuk om de leefwereld van de jongeren te leren en zijn blij met de hulp die ze krijgen. Bijvoorbeeld bij het versturen van foto’s naar hun kleindochter of inloggen met hun DigID. Het is een wekelijks contact dus er is alle tijd voor herhaling, en nieuwe vragen waar de student weer bij helpt. Ze bouwen echt iets op samen.” 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.