‘Veilig én gebruiksvriendelijk e-mailen vaak lastige combinatie’

Gezondheidsinstellingen West-Brabant communiceren via Zorg Messenger van KPN Veilig én gebruiksvriendelijk mailen: een lastige combinatie. Toch was dat waar Regionaal Elektronisch Netwerk (REN) West-Brabant naar streefde. Via Zorg Messenger van KPN werd de combinatie uiteindelijk gerealiseerd voor de 700 aangesloten zorginstellingen, vertelt REN-coördinator Bert Huisman. “Eerst voor e-mail; het gebruik van de chatfunctie is de volgende stap.”

Regionaal Elektronisch Netwerk (REN) West-Brabant nam afgelopen maart Zorg Messenger van KPN in gebruik. Vooralsnog gaat het alleen om de mailfunctie, chat en videobellen volgen later. Aan het in gebruik nemen van de beveiligde mail is een lang maar noodzakelijk traject vooraf gegaan, vertellen André van de Kasteele van KPN (product manager binnen KPN E-Zorg) en Bert Huisman van REN West-Brabant( coördinator bij het regionale samenwerkingsverband).
De reden om eerst alleen beveiligde e-mail gebruiken ligt bij de oorspronkelijke samenwerking tussen KPN en REN West-Brabant. Het samenwerkingsverband is gericht op het ontsluiten van alle digitale mogelijkheden binnen de zorg, voor de circa 700 aangesloten instellingen. Dat is een gemêleerd gezelschap, van huisartsen tot en met zo’n 35 grotere zorgaanbieders.
Een belangrijk onderdeel van digitalisering is de beveiliging van uitgewisselde gegevens, stelt Bert Huisman.

Behoefte aan veilig e-maildienst
“Veilig versturen van medische gegevens is een wettelijke verplichting, het gaat hier om privacygevoelige informatie. Er zijn nagenoeg geen oplossingen in de markt waarmee dit geborgd wordt. Er was dus een duidelijke behoefte aan een beveiligde e-maildienst bij een groeiend aantal aangesloten instellingen. Omdat er zeer veel onderling informatie wordt uitgewisseld, was er ook een gezamenlijk belang. Daarom zijn wij als REN-West-Brabant begin jaren 10 op zoek gegaan naar een goede oplossing.”

Huisman hierover: “De verzender is verplicht om te beveiligen. Gebruiken beide partijen dezelfde beveiligingsoplossing, dan krijgt de ontvanger gewoon een e-mail in zijn mailbox. Maar kan de ontvanger niet veilig bereikt worden, dan krijgt hij alleen een notificatie en moet de mail opgehaald worden in de beveiligde omgeving van de verzender.

Programma van eisen
Op basis van een inventarisatie onder de aangesloten organisaties heeft REN drie eisen opgesteld:

  • De verzender moet niet belast worden met de keuze ‘wel of niet veilig verzenden’. Niet altijd zal het een duidelijke keuze zijn. Zeker voor een ziekenhuis met een paar duizend medewerkers wordt dit erg onoverzichtelijk. Elke mail, ook als er een taart besteld wordt, wordt daarom beveiligd verstuurd. Het risico van foute inschattingen wordt zo tot nul gereduceerd.
  • De ontvanger moet niets of zo min mogelijk merken van het beveiligd versturen en in principe de mail gewoon in de mailbox ontvangen, zonder het op te moeten halen.
  • Zo eenvoudig mogelijk beheer.

De zoektocht vanaf begin jaren 10 leverde veel opties op, waarvan er twee in de buurt kwamen van wat REN zocht. Daarvan was de oplossing van KPN er één. Een belangrijke bijkomende reden om voor hen te kiezen was volgens Huisman dat een meerderheid van de bij REN aangesloten huisartsen al gebruik maakte van een beveiligde verbinding van E-zorg Dat maakte een minimale impact van de uitrol mogelijk, zowel voor de aangesloten partijen als voor REN zelf.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.