Search
Close this search box.
Search

Digitale butler voor zelfbeschikking gezondheidsgegevens

In mijn vorige column betoogde ik dat het handelen in gezondheidsgegevens verboden zou moeten worden, zoals we ook het verhandelen van organen verbieden vanuit het oogpunt van menselijke waardigheid. Deze column gaat in op de vraag in hoeverre technologie, bijvoorbeeld in de vorm van een digitale butler, de beschikking van mensen over hun eigen gezondheidsgegevens kan verbeteren.

Kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan informationele zelfbeschikking voor personen, dankzij de behulp van een persoonlijke assistent – oftewel een ‘digitale butler’. Een voorbeeld van een digitale butler die personen als persoonlijke assistent kan helpen bij privacy- en gegevensbeschermingsvraagstukken, werd in 2003 al beschreven in het handboek voor de privacy incorporated software agents.

In de dagelijkse praktijk zijn er buiten ‘privacy-by design-toepassingen’ al vele digitale – meer of minder intelligente – butlers beschikbaar. Een voorbeeld is de app Aipoly, die te downloaden is op de smartphone. Door de camera van de smartphone te richten op fysieke objecten, herkent het systeem deze objecten. De naam van het object verschijnt in beeld en de naam wordt tevens met een computerstem uitgesproken ten behoeve van bijvoorbeeld blinden en slechtzienden.

Andere partij te vertrouwen?

Een digitale butler zou gebruikers van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen helpen om na te gaan of de andere partij te vertrouwen is. Bijvoorbeeld omdat deze bepaalde ‘credentials’ digitaal kan overleggen. Grootschalig gebruik van PGO’s wordt vanaf 2020 verwacht.

Het is dan wel van belang dat zichtbaar gemaakt kan worden of een digitale butler voor PGO’s voldoet aan de gestelde wettelijke vereisten. Wat dat betreft kan het in de AVG genoemde certificeringsmechanisme gaan helpen om aan te tonen dat aan de voorschriften voor gegevensverwerking door ontwerp- en standaardinstellingen is voldaan.

Voldoen aan verantwoordingsvereiste

Onder andere via certificering en door transparant bij te houden wat voor persoonsgegevens worden verwerkt, hoe en waarom, kan bovendien worden voldaan aan het verantwoordingsvereiste van de AVG.

Digitale zorg butler

Op dit moment wordt in de consumentenwereld fors geïnvesteerd in digitale butlers. Het zou mooi zijn als ook in de zorg – zowel intellectueel als financieel – geïnvesteerd gaat worden in algoritmen voor op deze sector gerichte digitale butlers, die per persoon en per context op een betrouwbare wijze specifieke voorwaarden en voorkeuren kunnen opnemen.

Op die manier kan technologie ook in de zorg bij gaan dragen aan meer informationele zelfbeschikking voor mensen die dit kunnen of willen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.