Search
Close this search box.
Search

PGO: van toekomstmuziek naar realiteit

Gedurende jouw leven worden veel gezondheids- en medische gegevens verzameld en gedeeld. Deze gegevens verschillen vaak: van laboratoriumuitslag tot allergie, van bloeddrukmeting tot bevalling. Al hebben veel zorgaanbieders online patiëntenportalen, deze bieden alleen de gegevens van één zorgorganisatie. Om een volledig beeld te krijgen van de medische geschiedenis is het belangrijk om gegevens van meerdere zorgaanbieders inzichtelijk te maken op een gestandaardiseerde manier. De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) stelt iedere burger in staat om dit te doen.

Een PGO is er voor iedereen die al zijn medische gegevens op één plek, gratis en overzichtelijk digitaal wil inzien. Bijvoorbeeld vaccinaties: het gele boekje biedt een overzicht van de vaccinatiegeschiedenis van een persoon, maar het is een trage en fout-gevoelige oplossing. Vaccinaties zijn immers in het gele boekje met een stempel en handgeschreven aantekeningen genoteerd. Daarentegen verschaft de PGO een volledig en up-to-date digitaal overzicht van de vaccinatiegeschiedenis, bovendien kun je het niet kwijtraken. Een PGO voorziet de gebruiker van extra informatie zoals de datum voor hervaccinatie. 

Een ander voorbeeld: bij verhuizing en als een patiënt bij meerdere zorgaanbieders in behandeling is, worden patiëntgegevens versplinterd opgeslagen. De patiënt moet hierdoor op meerdere portalen inloggen om zijn medische gegevens digitaal in te zien. Door de PGO kunnen alle gegevens van meerdere zorgaanbieders binnen één app of website getoond, gevolgd en gewijzigd worden. Onder de motorkap


Medische gegevens verschillen dus van elkaar en ze zijn vaak verspreid geregistreerd bij verschillende zorgaanbieders. Om de grote verscheidenheid aan gegevens te kunnen bundelen, wordt het MedMij-afsprakenstelsel gebruikt waardoor medische gegevens op een veilige en gestandaardiseerde manier uitgewisseld kunnen worden. 

Zo mogen zorggegevens pas verstuurd of ontvangen worden nadat de gebruiker van een PGO via het DigiD heeft ingelogd of elke zorgverlener expliciet toestemming verschaft om gegevens te delen. Dit geeft de PGO-gebruiker regie over gezondheidsgegevens en welke partijen daartoe toegang hebben. Zowel PGO-leveranciers alsook de zorgaanbieders moeten aan allerlei afspraken, voorzieningen, ontwikkel- en beheersprocessen voldoen voordat medische gegevens uitgewisseld mogen worden. Informatiestandaarden


Het toegankelijk maken van al deze gegevens op één plek wordt bereikt door het implementeren van informatiestandaarden en daaruit opgebouwde gegevensdiensten. Hier worden functionele en technische eisen aan gesteld, zoals welke gegevens uitgewisseld kunnen worden en met welk soort bericht. Om zoveel mogelijk gebruikers te bedienen, zijn er PGO’s die verschillen in het ontwerp/architectuur of zijn gericht op een bepaalde doelgroep. 

Op het moment zijn er ruim 21 PGO’s die hebben aangetoond dat zij zich aan het afsprakenstelsel houden. Er zijn dus steeds meer PGO’s waar de burger uit kan kiezen. Ook steeds meer zorgaanbieders hebben aangetoond dat zij gestandaardiseerd gegevens kunnen uitwisselen. Dit zorgt ervoor dat de burger een completer beeld krijgt van zijn of haar medische gegevens over de gehele levensloop. 

Zo zijn de huisartsen en de ggz bezig met het ontsluiten van gegevens en worden zwangerschapsgegevens binnenkort ook via de PGO inzichtelijk. De PGO-systemen zijn bovendien in de afgelopen jaren volwassener geworden. Zo kan de patiënt, naast gegevens ontvangen, ook (zelf)metingen delen met de zorgaanbieder. De PGO-gebruiker kan zelf bepalen met wie, welke zorgaanbieder of mantelzorger gegevens gedeeld worden en wat er gedeeld wordt. De toekomst van het PGO


Nu we een werkend stelsel van PGO’s hebben, is het zaak om deze systemen uit te breiden en toekomstbestendig te houden. Het is daarbij belangrijk dat PGO’s zelfmanagement, kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg blijvend ondersteunen en waarborgen. 

Behalve het uitbreiden van PGO’s met aanvullende gegevensdiensten, liggen er plannen om functionaliteiten uit te bouwen. Zoals het aansluiten van een smartwatch om sportprestaties te monitoren. Of nieuwe communicatiemiddelen, zoals platformen die contact leggen met lotgenoten en e-consulten via videobellen met zorgverlener(s). Zo blijf je niet alleen eigenaar van je eigen medische gegevens, maar wordt iedereen meer betrokken bij zijn of haar gezondheid.

’Together we care’.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.