Blue Sparrow: ‘We tonen met onze investeringen dat we geloven in medtech startups’

Jonge medtech-ondernemers die andere, beginnende medtech-ondernemers ondersteunen. Met advies, maar ook met investeringen. Dat is wat Blue Sparrow doet, opgericht door zeven Nederlandse ondernemers in de Medische Technologie. Zelf hebben ze de eerste reeks valkuilen en hordes overleefd, nu vonden ze het tijd worden om de volgende generatie te helpen om van een idee naar een product te komen, vertelt Blue Sparrow Rogier Barents. “Er zijn te veel mooie ideeën die nooit de kans krijgen om de kwaliteit van leven of gezondheid van mensen te verbeteren. Daar wilden we wat aan doen.”

Afgelopen juni ging Blue Sparrow van start, een investeringsfonds in de medtech- en e-health sector, opgericht door zeven ondernemers afkomstig uit deze sector. Zelf kennen ze het klappen van de zweep inmiddels en elkaar kennen ze ook al langere tijd. Nu ze zelf de opstartfase voorbij zijn, vonden ze het tijd worden om andere, startende medtech-ondernemers dezelfde kans te geven, vertelt Rogier Barents, één van de zeven ondernemers en medeoprichter van onder meer exoskelet-ontwerper InteSpring en later Laevo. Om er voor te zorgen dat het fonds ook afdoende kennis van zaken heeft van investeren, zijn er ook twee ervaren experts op dit vlak – silver sparrows – actief in het fonds.

Vanuit studie begonnen
Rogier Barents is in 2006 afgestudeerd als biomechanical engineer In Delft. “Ik ben in 2006, zoals veel medtech-startups, direct vanuit mijn studie begonnen met het uitwerken van een idee naar een product,” vertelt Barents. “Het doel was in ons geval om voor mensen apparatuur in bijvoorbeeld de keuken zo goed als gewichtloos te maken. Om ze zo makkelijker te kunnen bedienen. Al in 2009 hebben we twee nieuwe ondernemingen opgericht om vergelijkbare ideeën te ontwikkelen, zoals exoskeletten waarmee mensen die moeten revalideren of lastig of niet kunnen lopen, zich toch weer kunnen voortbewegen. Zo kwamen we in de medische wereld terecht.”

Die medische wereld bleek veel meer startende, maar lang niet altijd succesvolle medtech-ondernemers te omvatten. “Ik en mijn mede-oprichters Boudewijn en Wouter raakten al snel in gesprek met een aantal collega-ondernemers. We wisselden goede en minder goede ervaringen uit, op gebieden zoals de dagelijkse gang van zaken om een bedrijf te runnen of om geld binnen te halen.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.