Search
Close this search box.
Search

Vergeet de techniek, focus op de zorgverlener

Waar moet je op letten om e-health succesvol te benutten? Slimme e-health oplossingen bieden voor zorginstellingen volop kansen, maar er zijn ook valkuilen. Waar moet je op letten als je nieuwe mogelijkheden overweegt in te zetten? Begin klein en let goed op de voordelen en de gebruiksvriendelijkheid voor zorgverleners. Zij zijn de grote succesfactoren.

E-health is in opmars, maar eigenlijk nog heel pril. Zeker als we over vijf jaar terugkijken en de verwachte impact realiteit is geworden. De opmars is logisch, want e-health biedt volop kansen voor de uitdagingen van de zorgsector. Zoals zorgkwaliteit vergroten – of minimaal waarborgen – terwijl de zorgkosten dalen.

Nieuwe technologie kan daarbij helpen. Zeker nu consumenten – en daarmee zorgvragers en zorgverleners – daarvoor openstaan en technische innovaties zelf steeds sneller omarmen. Denk  aan de populaire stappentellers, smartwatches en andere wearables om de eigen gezondheid te monitoren.

De kunst is vooral om eerst langs de technische mogelijkheden te kijken, naar de behoeften van Zorgvragers.

“Consumenten en zorgvragers nemen steeds meer de regie over hun gezondheid,” zegt zorgconsultant Daphne Doorduijn van Zetacom. “Nieuwe technische oplossingen zullen daar steeds meer en breder aan bijdragen: van preventie naar monitoring en diagnose tot en met ondersteuning bij de nazorg. Een belangrijk doel daarbij is om de zelfstandigheid van zorgvragers zoveel mogelijk te waarborgen. Daarbij zijn zorgverleners minder vaak nodig dankzij bijvoorbeeld meer selfcare en extramurale ondersteuning, gefaciliteerd door nieuwe technologie.”

Sleutelrol zorgverleners
De mogelijkheden zijn enorm en worden de komende jaren op steeds meer gebieden zichtbaar. Denk aan de inzet van slimmere en kleinere sensoren, die langer meegaan. Daarmee worden steeds meer gegevens verzameld, die met behulp van kunstmatige intelligentie tot snellere en betere inzichten en ondersteuning leiden.

“Maar de kunst is vooral om eerst langs de technische mogelijkheden te kijken, naar de behoeften van zorgvragers en de effecten op de werkomgeving van zorgverleners. Zorgverleners hebben een sleutelrol bij succesvolle inzet van e-health oplossingen. Zij moeten de voordelen zien én ervaren. Nieuwe technologie moet ook vooral gebruiksvriendelijk zijn in de uitvoering. Dat is de succesfactor, maar ook een valkuil, ”schetst commercieel directeur Erik Rieken van Zetacom.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.