Vergeet de techniek, focus op de zorgverlener

Waar moet je op letten om e-health succesvol te benutten? Slimme e-health oplossingen bieden voor zorginstellingen volop kansen, maar er zijn ook valkuilen. Waar moet je op letten als je nieuwe mogelijkheden overweegt in te zetten? Begin klein en let goed op de voordelen en de gebruiksvriendelijkheid voor zorgverleners. Zij zijn de grote succesfactoren.

E-health is in opmars, maar eigenlijk nog heel pril. Zeker als we over vijf jaar terugkijken en de verwachte impact realiteit is geworden. De opmars is logisch, want e-health biedt volop kansen voor de uitdagingen van de zorgsector. Zoals zorgkwaliteit vergroten – of minimaal waarborgen – terwijl de zorgkosten dalen.

Nieuwe technologie kan daarbij helpen. Zeker nu consumenten – en daarmee zorgvragers en zorgverleners – daarvoor openstaan en technische innovaties zelf steeds sneller omarmen. Denk  aan de populaire stappentellers, smartwatches en andere wearables om de eigen gezondheid te monitoren.

De kunst is vooral om eerst langs de technische mogelijkheden te kijken, naar de behoeften van Zorgvragers.

“Consumenten en zorgvragers nemen steeds meer de regie over hun gezondheid,” zegt zorgconsultant Daphne Doorduijn van Zetacom. “Nieuwe technische oplossingen zullen daar steeds meer en breder aan bijdragen: van preventie naar monitoring en diagnose tot en met ondersteuning bij de nazorg. Een belangrijk doel daarbij is om de zelfstandigheid van zorgvragers zoveel mogelijk te waarborgen. Daarbij zijn zorgverleners minder vaak nodig dankzij bijvoorbeeld meer selfcare en extramurale ondersteuning, gefaciliteerd door nieuwe technologie.”

Sleutelrol zorgverleners
De mogelijkheden zijn enorm en worden de komende jaren op steeds meer gebieden zichtbaar. Denk aan de inzet van slimmere en kleinere sensoren, die langer meegaan. Daarmee worden steeds meer gegevens verzameld, die met behulp van kunstmatige intelligentie tot snellere en betere inzichten en ondersteuning leiden.

“Maar de kunst is vooral om eerst langs de technische mogelijkheden te kijken, naar de behoeften van zorgvragers en de effecten op de werkomgeving van zorgverleners. Zorgverleners hebben een sleutelrol bij succesvolle inzet van e-health oplossingen. Zij moeten de voordelen zien én ervaren. Nieuwe technologie moet ook vooral gebruiksvriendelijk zijn in de uitvoering. Dat is de succesfactor, maar ook een valkuil, ”schetst commercieel directeur Erik Rieken van Zetacom.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.