Search
Close this search box.
Search

Effectievere gezondheidszorg door digitale transformatie

De huidige organisatie van gezondheidszorg is financieel niet houdbaar. Om in de toekomst kwalitatieve, patiëntgerichte en effectieve zorg te kunnen bieden, is een andere manier van denken over zorgresultaten nodig. Het gebruik van de juiste software in combinatie met concepten zoals Value-Based Health Care (VBHC) creëert mogelijkheden om op grote(re) schaal effectievere zorg te bewerkstelligen. Dit artikel licht enkele VBHC-initiatieven toe die hier resultaten hebben behaald.

Stelt u zich eens voor dat u een chronische nierziekte heeft. Omdat u abnormale klachten ondervindt, heeft u morgen een afspraak met uw nefroloog, de dag erna met uw diëtist en over een week is een afspraak met uw cardioloog gepland. Al deze afspraken vergen veel tijd en energie. 

Echter, als het ziekenhuis op een betere manier gebruik maakt van digitale hulpmiddelen, kan dit enorm worden verminderd. Zo zou u veel gezondheidswaardes vanaf huis kunnen meten, kan planning-software zorgen dat al uw afspraken op dezelfde dag plaatsvinden of zou u er voor kiezen één of meerdere afspraken digitaal vanuit thuis te houden. 

Daarnaast zou efficiënte gegevensuitwisseling ervoor kunnen zorgen dat u niet steeds hetzelfde verhaal opnieuw hoeft te vertellen bij elke arts. Daarnaast kunnen kosten bespaard worden door het minimaliseren van onder- en overmatig gebruik van zorg. Er bestaat geen twijfel dat het beter inzetten van dergelijke digitale hulpmiddelen noodzakelijk zal zijn om de exponentieel stijgende kosten in de gezondheidszorg wereldwijd aan te kunnen pakken. 

A. Slimme hulpmiddelen voor
real-time data 

NightWatch laat zien hoe de kwaliteit van leven van epilepsiepatiënten kan stijgen door gebruik van technologie. Veel patiënten en hun verzorgers ervaren een continue angst voor een mogelijke epileptische aanval. Een interdisciplinair team heeft daarom de NightWatch ontwikkeld: een armband die ‘s nachts gedragen wordt en waarschuwt voor mogelijke aanvallen, gedetecteerd op basis van video- en audio-algoritmes. Hierdoor 

kunnen zorgverleners in een eerder stadium van de aanval actie ondernemen en blijft de negatieve impact op het lichaam van de patiënt beperkt. Daarnaast heeft deze tool een positief effect op de geestelijke gezondheid van de patiënten en hun verzorgers door de angst voor onverwachte aanvallen te verminderen.

Het 24/7 verbonden zijn van patiënt en zorgverlener heeft een enorm positief effect op de gezondheidsresultaten. Bovendien kan continue monitoring van gegevens zowel over- als ondergebruik van zorg voorkomen. 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.