Verlagen werkdruk zorgverleners, meer rust cliënten Aansluiting bij Wet zorg en dwang door inzet zorgdomotica

6 december 2019
Verlagen werkdruk zorgverleners, meer rust cliënten Aansluiting bij Wet zorg en dwang door inzet zorgdomotica
Innovatie

Zorginstellingen staan voor veel uitdagingen: toenemende en complexere zorgbehoeften, tekort aan personeel en veranderende wetgeving. Digitale innovatie helpt om deze uitdagingen succesvol het hoofd te bieden. Zo maken steeds meer zorginstellingen gebruik van zorgdomotica. Hoe werkt zorgdomotica in de praktijk, en wat levert dat op voor zorginstellingen Markenheem en Vrijwaard?

Geen gesloten deuren, lange stille gangen of ingewikkelde pasjessystemen bij Woonzorgcentrum De Zonnekamp, de nieuwste locatie van ouderenzorgorganisatie Markenheem. Wel open ruimtes, een buurtkamer en een binnentuin waar bewoners in principe vrij rond kunnen lopen. En zoveel mogelijk hun eigen gang kunnen gaan, net als vroeger thuis. De bewoners, dat zijn dementerende ouderen, ouderen met fysieke beperkingen of een combinatie daarvan. Is zo’n open concept voor hen wel wenselijk?

“Ja, zeker”, zegt Phyleen de Jong, manager zorg & wonen bij Markenheem. “Wij willen dat onze

cliënten zich vrij kunnen bewegen. Vrijheid en ruimte zijn zulke belangrijke waarden, juist ook in het laatste stukje van je leven. Je wilt niet opgesloten zitten. Daarom bieden wij onze cliënten zoveel mogelijk ruimte en kijken we vanuit het idee positieve gezondheid naar wat ze nog wél kunnen. Op een veilige manier en in goed overleg natuurlijk.”

Innovatie must in de zorg

Volgens De Jong is digitale innovatie juist nu belangrijk: “De zorg staat voor een aantal

ontwikkelingen: er komen steeds meer ouderen, die langer thuis willen blijven wonen. Pas als het te ingewikkeld wordt, komen ze naar ons. Daardoor zien wij de zorgzwaarte van onze cliënten toenemen. En niet alleen de wensen, maar ook de eisen veranderen. Kijk naar de Wet zorg en dwang die eraan komt. Die wet legt meer nadruk op behoud van de eigen regie voor mensen die zorg nodig hebben. Met zorgdomotica lopen wij daar nu al op vooruit.”

“Innovatie is ook nodig om de werkdruk te verminderen,” stelt Aartjan Oudendijk, IT-manager bij zorginstelling Vrijwaard: “Door de verzwaring van de zorg is ons personeel steeds meer onder druk komen te staan. Met de introductie van de nieuwe zorgdomotica-oplossing willen wij die druk verminderen en hopen wij een nog aantrekkelijkere werkgever te zijn.”

Eigen regie waar het kan

“Om cliënten zoveel mogelijk vrijheid te geven, hebben we hier leefcirkels geïntroduceerd, waarmee we de ruimte waarin cliënten vrij kunnen bewegen afbakenen”, legt Rochelle Menting, verpleegkundige bij Markenheem uit. “We hebben er drie: de eerste leefcirkel betreft alleen de afdeling, de tweede het hele huis en de derde leefcirkel is de tuin. Per cliënt kun je vastleggen welke cirkels van toepassing zijn. Sensoren registreren het als iemand de afgesproken cirkel verlaat, en wij krijgen dat door op ons device. De cliënten hebben zo de bewegingsvrijheid die bij hen past en voelen zich niet opgesloten, terwijl wij het toch weten als ze te ver weg gaan, en we tijdig kunnen ingrijpen indien nodig. De leefcirkelbepaling is geïntegreerd in de polsalarmering die cliënten dragen. Daarop kunnen ze ook zelf drukken als ze hulp nodig hebben, en ook dan krijgen wij een seintje.”

Innovatief is ook de alarmering met beeldfunctie, die in alle woningen is aangebracht. Vanuit verschillende plekken kunnen sensoren beweging meten. Menting: “Als de camera’s ‘s nachts een beweging registreren, krijg ik een seintje. Op mijn telefoon zie ik het camerabeeld, en kan ik op afstand snel kijken wat er aan de hand is. In verband met de privacy werken deze camera’s alleen ‘s nachts: standaard van negen uur ‘s avonds tot negen uur ‘s ochtends, maar we kunnen het per cliënt instellen, bijvoorbeeld als iemand eerder naar bed gaat.”

Door innovation partner