Search
Close this search box.
Search

(Hoe) gaat 5G de zorg veranderen?

Zoals ik al onlangs al in een online bijdrage voor ICT&health schreef, is Nokia na jarenlang marktleiderschap op het gebied van mobiele telefonie tegenwoordig vooral groot in draadloze netwerkinfrastructuur. Zij behoren wereldwijd tot de top 3 enablers van 5G (die top 3 bestaat verder uit Huawei en Ericsson). Wat kan 5G voor de zorg betekenen?

5G (ook wel: 5e generatie mobiele netwerk) is uitgebreid in het nieuws, maar waarom is het zo’n hot topic? De opvolger van 4G kenmerkt zich door zowel een grotere gegevensdoorvoer en snelheid als een lagere latentie. Vooral door de lagere latentie is communicatie via 5G veel betrouwbaarder.

Met 5G is het bovendien mogelijk om per vierkante kilometer tot één miljoen devices aan te sluiten, 100 keer meer dan bij 4G. Het belangrijkste voordeel boven Wifi is dat 5G plaatsonafhankelijk is, dus ook onderweg beschikbaar. Ook de beperking van de beschikbare bandbreedte als er veel devices zijn aangesloten bij Wifi, ontbreekt bij 5G.

Met deze combinatie van snelheid én meer aan te sluiten devices bij 5G is het de verwachting dat er een transformatie plaats zal vinden van vooral communicatie tussen mensen onderling naar veel meer communicatie tussen devices. Daarmee zijn concepten als Internet of Things en smart cities binnen handbereik. Het wordt namelijk eenvoudig om grote hoeveelheden alledaagse voorwerpen via sensoren via hoge snelheid te koppelen aan het internet en dus elkaar.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.