Artsen worden vandaag de dag overspoeld door alle richtlijnen en andere medische informatie die er is. Vooral huisartsen worstelen hier regelmatig mee, omdat hun vakgebied het breedst is van alle artsen. Elke richtlijninstantie heeft weer een eigen website met bronnen. Op welke website staat nou de specifieke informatie die je op dat moment zoekt? Waar begin je met zoeken? Tijd voor één centrale zoekmachine, vonden de makers van Arts Portaal. Arts Portaal is de eerste medische kennisbank in Nederland die alle kennis voor artsen samenbrengt.
De website is gemaakt door twee huisartsen uit Nijmegen, Thomas Mancini en Pim Keurlings. Tijdens hun opleiding tot huisarts ontdekten zij hoe versnipperd medische bronnen op het internet zijn. Zo zijn er onder andere richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), het RIVM en het Koninklijk Nederlands Medisch Genootschap (KNMG). Nergens kwam deze informatie samen. Artsen zoeken zich soms suf en vinden niet wat ze zoeken of verliezen kostbare tijd. Uit deze frustratie werd Arts Portaal geboren. Nu, twee jaar later, wordt Arts Portaal overal in het land gebruikt, door ruim de helft van de huisartsen. We spreken een van de makers, Pim Keurlings.
Tijd besparen en betere kwaliteit zorg
“We krijgen continu enthousiaste reacties van artsen,” vertelt Pim Keurlings. “Ze zeggen nu tijd te besparen en beter wetenschappelijk onderbouwd te kunnen werken.” Zo heeft het ook voordelen voor patiënten. De arts kan een betere kwaliteit van zorg leveren en heeft meer tijd om te praten met de patiënt. “De 10 minuten die ik als huisarts voor mijn patiënt heb, is ontzettend kort. En ik moet meerdere keren per dag kleine dingen opzoeken. Bijvoorbeeld de dosering van een medicijn of als ik een plaatje wil laten zien tijdens de uitleg aan een patiënt. Met Arts Portaal ben ik binnen twee muisklikken bij de juiste informatiebron.”
Gratis, up-to-date en betrouwbaar
Arts Portaal is voor artsen gratis en overal te gebruiken. “Artsen moeten de site op elke werkplek snel kunnen openen. Of het nu in de spreekkamer is, op de huisartsenpost of op hun mobiel bij een patiënt thuis,” zegt Pim Keurlings. De site bevat alleen betrouwbare en onafhankelijke informatie, die door erkende richtlijninstanties met grote zorgvuldigheid is gemaakt. “Arts Portaal bevat nu ruim 1500 bronnen, die met onze zoekmachine eenvoudig te doorzoeken zijn. Als je dus zoekt op een bepaalde ziekte of klacht, vind je direct van iedere richtlijnmaker de bijbehorende informatie.” De site wordt gemaakt in samenwerking met verschillende richtlijnmakers en artsenorganisaties. “Daarmee kunnen we Arts Portaal gratis, up-to-date en betrouwbaar houden. Dat hebben we hoog in het vaandel.”
Bekijk Arts Portaal: www.artsportaal.nl.