Luscii vitals: aandacht op de momenten die er toe doen

do 18 februari 2021
Luscii vitals: aandacht op de momenten die er toe doen
Technologie
Premium

Hoe lever je nu daadwerkelijk kwalitatieve zorg op afstand? En hoe doe je dat op een veilige manier? Deze vragen nemen meer dan ooit een plek in op de wereldwijde zorgagenda sinds het uitbreken van de coronapandemie. De exponentieel toenemende druk op de zorg, mede als gevolg van de pandemie, vroeg al en vraagt nu nog meer, om innovatieve oplossingen. Deloitte-klant Luscii ziet een actieve rol voor de patiënt als onderdeel van een dergelijke oplossing. Door thuismeten, educatie en contact op afstand, krijgt de patiënt met behulp van de app van Luscii de regie over zijn of haar zorgproces. “Samen brengen wij de zorg naar jouw patiënten.”

Zorgverleners kunnen patiënten de Luscii-app voorschrijven, bijvoorbeeld wanneer regelmatig bloeddrukmetingen of metingen van andere vitale functies uitgevoerd moeten worden. De patiënten beantwoorden via de app vragen over hun welzijn, gewoon vanuit huis. Wanneer het nodig is, voeren patiënten zelf thuismetingen uit en geven ze de meetwaarden via de app door aan hun zorgverlener.

Zijn de meetwaarden afwijkend van de normale waarden? Dan krijgt de zorgverlener automatisch een melding dat contact moet worden gelegd met de patiënt, bijvoorbeeld via de beeldbelverbinding of berichten-
functionaliteit van de app. Dit levert voor zowel de arts als de patiënt voordelen op: de arts heeft meer tijd voor situaties die aandacht vereisen en de patiënt hoeft niet onnodig af te reizen naar het ziekenhuis en kan direct worden gerustgesteld als dat nodig is.

Het hart van Luscii
Het hart van de Luscii-app is een Clinical Engine met de naam Luscii vitals. Dit is een onafhankelijke module die via een application programming interface (API) kan worden geïntegreerd in of gekoppeld aan producten van derde partijen (zoals elektronische patiëntendossiers, thuismeetapparatuur en chatprogramma’s). Via de slimme software kunnen zorgverleners de gezondheid van patiënten volgen via telemonitoring. Afwijkende waarden of trends worden automatisch gedetecteerd dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie.

Softwareproducten zoals Luscii vitals, die alar-men genereren op basis van het monitoren en analyseren van patiëntspecifieke fysiologische parameters (zoals hartslag, bloeddruk, enz.) moe-ten volgens de geldende Europese MEDDEV-richtsnoeren1 worden aangemerkt als klasse IIa medische hulpmiddelen. Luscii vitals (versie 1) is een medisch hulpmiddel onder de MDD en gecertificeerd als een klasse IIa.