Het was nog nooit eerder gedaan: de bewegingen van zorgprofessionals tijdens hun werk in kaart brengen, als basis om die bewegingen tot een noodzakelijk minimum te beperken zónder de zorgkwaliteit geweld aan te doen. De Canadese provincie British Columbia deed het wel, om zo het risico op overdracht van het coronavirus zoveel mogelijk te reduceren. Het lukte in no time, op basis van gerichte data-analyse.
Mensen in de zorg werken niet altijd op één plek. Denk maar aan thuiszorgmedewerkers, die van het ene huis naar het andere gaan om hun patiënten te helpen. Maar denk ook aan zorgprofessionals bij zorgaanbieders die hun diensten deels intramuraal en deels extramuraal aanbieden. Of aan aanbieders in de langdurige zorg, die hun activiteiten verspreid hebben over meerdere locaties.
“Op zich is het logisch dat mensen zo werken en in heel veel gevallen is het zeker ook waardevol”, zegt Andrew Dunbar, general manager EMEA van Appnovation, een van oorsprong Canadees digital consultancy bedrijf dat inmiddels ook internationaal flink aan de weg timmert. “Maar in de situatie van de huidige coronapandemie ligt het natuurlijk toch wel weer anders. Dan kunnen deze mensen – juist door het feit dat ze zich steeds van de ene naar de andere plaats bewegen en dus met veel mensen in contact komen – ineens super spreaders worden. En dat wil je niet.”
Bewegingen beperken
De gezondheidsautoriteiten van de provincie British Columbia, gelegen aan de westkust van Canada, wilden al bij de start van de uitbraak van het coronavirus snel tijdelijke wetgeving uitvaardigen om de beweging van zorgmedewerkers een halt toe te roepen en zo verspreiding van het virus door hen tijdens hun werk in te perken.
Op die manier wilden ze kwetsbare patiënten én de zorgprofessionals zelf beschermen, schetst Dunbar. Maar om dit te kunnen doen, had de gezondheidsfunctionaris van de provincie, dr Bonnie Henry, wel een volledig overzicht nodig van al die zorgprofessionals en hun werkplekken. “Dat soort gegevens heeft een provincie natuurlijk niet tot zijn beschikking”, vertelt Dunbar. “Wij ook niet, maar omdat wij ons juist hebben gespecialiseerd in het verzamelen en verwerken van data, konden wij haar wel helpen om daar heel snel aan te komen.”
Appnovation kreeg van British Columbia de opdracht om precies dat te doen: de bestaande verplaatsing van zorgprofessionals tussen verzorgingshuizen in kaart brengen en hoe die moest worden veranderd om het risico van overdracht van het coronavirus te minimaliseren. Al snel werd het project uitgebreid naar twee andere Canadese provincies: Alberta en Manitoba.
"Je moet niet te veel willen bereiken"