What’s up doc?

16 april 2018
What’s up doc?
Privacy

Mijn duim beweegt zich richting de sendknop in Whatsapp. Ik heb in een bericht aan mijn arts getikt dat ik de laatste tijd neig tot flauwvallen, met de daarbij welbekende ritmestoornissen. Ik lees de inhoud nogmaals en besef mij als patiënt heel goed dat je je dokter niet te pas en te onpas berichten kunt sturen.

Strikt genomen is de informatie die we over de mail of een berichtendienst via de telefoon uitwisselen niet veilig. Om eerlijk te zijn, kan mij dat niets schelen. Ik ben blij dat ik een mogelijkheid op zak heb mijn dokter direct te bereiken en snel een geruststellend of een actie- ondernemend antwoord te krijgen. Helaas is dat binnenkort afgelopen. Eind mei mag het, vanwege de  algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die dan ingaat ècht niet meer, met risico op hoge boetes voor de ziekenhuizen die zich hier niet aan houden. Er wordt verwezen naar veiliger alternatieven, verstopt in veiligere portalen met veiligere wachtwoorden. Uiteraard zal ik gehoorzamen, maar een gedoe is het wel.

Is al die regelgeving goed voor mij?

Mail of Whatsapp is voor mij én de arts een makkelijk communicatiemiddel. Door de AVG kan het dat de relatief korte lijn die ik met mijn arts heb, wordt vergroot. Ook bemoeilijkt het direct inspringen op de behoefte van mij, mij voor – en in te lichten over een gezonde(re) levensstijl en ontneem je mij de kans op een betere kwaliteit van leven. Maar nu de verordening om de hoek staat verdiep ik mij noodgedwongen in de verscheidenheid aan veilige en snelle communicatiemiddelen met mijn dokter. Ik Google mij suf maar loop snel spaak. Naast de eerder genoemde portalen vind ik diverse apps die speciaal voor de zorgverlener in Nederland zijn of nog worden ontwikkeld. Denk aan: EsculApp, Kanta Messenger en Alterdesk. In Engeland gebruiken artsen de Whatsapp Doc, die op een veilige manier toestaat patienteninformatie uit te wisselen. Echter valt over het gebruik van dit alles in Nederland weinig te zeggen. Laatstgenoemde berichtendienst doet mij denken aan de uitspraak van het konijn uit de tekenfilmserie Looney Tunes. Bugs raakt in vrijwel elke aflevering waarin hij meespeelt betrokken bij een discussie. Bugs probeert conflicten te vermijden, maar als iets of iemand hem ongelukkig maakt, deinst hij er niet voor terug de uitdaging met beiden handen aan te grijpen om zichzelf in het voordeel te brengen.