Coronacrisis versnelt digitalisering Psychologische zorg Helen Dowling Instituut online verder

di 14 april 2020
Coronacrisis versnelt digitalisering Psychologische zorg Helen Dowling Instituut online verder
GGZ
Premium

De impact van het coronavirus en de genomen maatregelen is groot, ook in de geestelijke gezondheidszorg. Waar de dagelijkse praktijk vaak bestaat uit face-to-face therapie, zoeken aanbieders nu alternatieven om de zorg op afstand voort te zetten. Zo ook het Helen Dowling Instituut (HDI), ggz-instelling voor mensen met kanker en hun naasten. Tientallen therapeuten van het instituut behandelen sinds 12 maart cliënten op afstand via beeldbellen of een telefonisch consult. Hoe is die snelle omslag gegaan? Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Het HDI is opgericht in 1988 en gespecialiseerd in psychologische zorg bij kanker. Vanuit vestigingen in Arnhem, Bilthoven en Nijmegen behandelen ruim 35 therapeuten (ex-)patiënten en naasten met klachten als ernstige angst, depressie en vermoeidheid.

Als psychische klachten als gevolg van kanker zo erg worden dat ze het dagelijks leven gaan beheersen, wordt mensen aangeraden om professionele psychologische zorg te zoeken. Het HDI is één van de psycho-oncologische centra in Nederland die deze zorg aanbieden. Behalve psychologische zorg bieden, verricht het HDI wetenschappelijk onderzoek en biedt het scholing en training aan professionals binnen en buiten de zorg.

Coronavirus: ultieme test
Anette Pet is klinisch psycholoog en directeur zorg bij het HDI. Samen met algemeen directeur Hanneke Haanraadts hield zij de situatie sinds de uitbraak in China al in de gaten. “We hadden geen kant-en-klaar plan liggen in het geval van een pandemie. Dus brachten we mogelijke scenario’s in kaart om onszelf voor te bereiden. Wat zou dit voor onze organisatie en onze kwetsbare doelgroep gaan betekenen? Extra hygiënemaatregelen zijn snel en eenvoudig te realiseren, maar hoe verander je op korte termijn de vorm van je core business, je psychologische zorg? Het was de ultieme test om te zien hoe het zou zijn als onze gehele zorg online zou plaatsvinden.”

Online therapie
Het HDI beschikte gelukkig al over een beveiligd online platform, Karify. Via dit platform biedt het HDI zelf ontwikkelde online therapieën aan: de begeleide behandeling Minder Moe bij Kanker en de zelfhulptraining Minder Angst na Kanker. Zoals de titels al doen vermoeden, zijn deze platforms gericht op twee veelvoorkomende klachten onder (ex-)kankerpatiënten: ernstige vermoeidheidsklachten en angst voor terugkeer van kanker.

• Minder Moe bij Kanker is een intensief programma met een tijdsinvestering van minimaal een half uur per dag waarbij cliënten online worden ondersteund door een therapeut van het HDI. Naast oefeningen, video’s en huiswerkopdrachten is contact met de therapeut via dit platform mogelijk. Mensen kunnen mailen, een dagboek bijhouden én beeldbellen met hun therapeut.
• De zelfhulptraining Minder Angst wordt veel aangeboden aan mensen die op de wachtlijst staan bij het HDI, en wordt ondersteund door een zogenoemde ‘wachtlijstcoach’ van het HDI. Zo kunnen mensen alvast tijdens de wachttijd aan de slag te gaan met hun angstklachten.