Een nieuwe fase voor de PGO’s

do 21 oktober 2021
Een nieuwe fase voor de PGO’s
Gegevensuitwisseling
Premium

Het gaat de goede kant op met de persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s), vinden Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie en Marc van Dijk van MedMij. Inmiddels voldoen meer dan 4.000 zorgverleners aan de voorwaarden voor aansluiting. “Ik bewaar nu al mijn medische informatie in een speciaal mapje op mijn telefoon. Een rommeltje natuurlijk. In een PGO gebeurt dat gestructureerd en overzichtelijk.”

We gaan een nieuwe fase in met de PGO’s, de websites en apps waarmee je als zorgconsument al je medische informatie kunt beheren en delen. Daarover zijn Marc van Dijk en Dianda Veldman het eens. Marc van Dijk is directeur van MedMij, de organisatie die zich bezighoudt met de voorwaarden waaronder PGO’s veilig en vertrouwd medische gegevens kunnen uitwisselen. Dianda Veldman is directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie Nederland, de initiatiefnemer van MedMij.“Begin dit jaar konden er 20 zorgaanbieders aansluiten op een PGO, een tijdje geleden is de grens van de 4.000 gepasseerd en dat aantal stijgt nog steeds”, zegt Van Dijk. “Dit leidt nog niet altijd tot succesvolle gegevensuitwisseling. Maar samen met VIPP OPEN worden er elke week enorme stappen gezet.”“We zijn enthousiast over de voortgang, maar we kunnen niet wachten tot de PGO’s echt gaan functioneren”, vult Veldman aan. “De Patiëntenfederatie is zes jaar geleden met MedMij begonnen omdat we in het idee van een persoonlijke gezondheidsomgeving geloven. De patiënt moet de regie krijgen over zijn eigen zorg, en dat kan met een PGO. We begrijpen dat het tijd nodig heeft, en dat is ook helemaal niet erg. Als het er maar komt. En daar ziet het nu naar uit.”

Beter zicht

Levenslang een beter zicht op je gezondheid: dat leveren de PGO’s op, aldus Veldman. “Ik bewaar nu al mijn medische informatie in een speciaal mapje op mijn telefoon. Een rommeltje natuurlijk. In een PGO gebeurt dat gestructureerd en overzichtelijk, en alle zorgverleners die ik toestemming geef, kunnen met mij uitwisselen.”Toch is het nog niet zo ver, beamen Van Dijk en Veldman. Er zijn momenteel 32 PGO’s die aan de technische, juridische en inhoudelijke MedMij-standaarden voldoen, en dat zijn er misschien wel erg veel. “Dat klopt, maar het is ook nog niet echt een markt”, meent Van Dijk. “De PGO’s worden nu nog vooral ondersteund door een VWS-regeling. Pas als de markt op gang komt, zal blijken welke PGO’s wel en welke niet aan de wensen van de consument voldoen. Dan kunnen zich ook interessante ontwikkelingen voordoen, zoals PGO’s voor een bepaalde specifieke doelgroep. Dat kan zomaar gaan vliegen.”Ook de mix van grotere en kleine bedrijven die zich met PGO-ontwikkeling bezighouden kan voor verrassingen zorgen, denkt Veldman. “Het kan zomaar zijn dat een zolderkamerbedrijfje ineens gaat knallen. Grote bedrijven brengen juist weer expertise en financiële slagkracht in.”

Vertrouwen centraal

Vertrouwen, daarom draait het uiteindelijk bij de PGO’s. Mede om die reden vinden Van Dijk en Veldman het niet zo erg dat de techgiganten uit Silicon Valley zich, afgezien van Apple, terughoudend opstellen bij de ontwikkeling van persoonlijke medische dossiers. Veldman: "Vertrouwen is de basis. De reputatie van Big Tech is op dit vlak niet onverdeeld gunstig."Van Dijk: "De vergelijking met de financiële sector ligt voor de hand. Als jij internetbankiert of een elektronische betaling doet via iDEAL, dan twijfel je er niet over dat het goed is geregeld. Dat vertrouwen moeten we bij gegevensuitwisseling met je PGO ook krijgen, en dat gaat dankzij het MedMij-label ook lukken. Dan zijn we op weg naar een situatie waarin je MedMij kunt beschouwen als de iDEAL van de zorg."

ZorgkaartNederland Op ZorgkaartNederland, een initiatief van de Patiëntenfederatie, vind je een overzicht van zorgverleners die via MedMij gegevens kunnen delen met een PGO. Vink hiervoor tijdens je selectie ‘Kan via MedMij verbinden met een PGO’ aan. Het gaat nu nog vooral om huisartsenpraktijken. Andere zorgverleners volgen later dit jaar en volgend jaar.

Gebruiksvriendelijkheid

Een punt is nog wel de gebruiksvriendelijkheid van sommige PGO’s, die blijkens reacties van gebruikers wel eens te wensen overlaat. Veldman: “Dat klopt, maar ook hier geldt dat we ons nog in de beginfase bevinden. De huidige PGO’s zijn nog voor verbetering vatbaar.”We zullen nog een aantal jaren nodig hebben voordat de markt helemaal volwassen is geworden, stelt Veldman tot slot. “En dat is ook begrijpelijk. PGO’s zijn nieuw en zetten de verhouding tussen patiënten en zorgverleners een beetje op z’n kop. Dat heeft tijd nodig, we moeten geduld hebben.”

Keuzehulp PGO

Elke PGO ziet er anders uit. En in elke PGO kun je weer andere gegevens bijhouden. Hoe maak je dan een keuze? Dat kan op www.pgo.nl. Je kunt filteren op bijvoorbeeld type zorgverlener, bepaalde functies, koppeling met wearables en wijze van contact met de helpdesk. Op deze pagina staan alleen PGO’s die voldoen aan de veiligheidseisen van MedMij.