Met een Zorgbrug Monitor brengt Nictiz gegevensuitwisselingen in kaart tussen Nederland en andere Europese landen. Deze inventarisatie vergroot ons inzicht in bestaande en gewenste uitwisselingen en in mogelijke belemmeringen. Een inzicht dat hard nodig is om aan te sluiten op de snel naderende Europese wetgeving voor databeschikbaarheid. Naar verwachting wordt in het voorjaar 2025 de Europese verordening ‘European Health Data Space’ (EHDS) gepubliceerd. Deze wet zegt op welke manier EU-lidstaten informatie met elkaar delen en via welke infrastructuur. Nederland moet daar rekening mee houden. De Zorgbrug Monitor is daarin een goede stap.
Zorgbrug Europa is vergelijkbaar met het project Grensstreken1, maar dan met een uitgebreide scope. Project Grensstreken keek naar gegevensuitwisselingen tussen Nederland en de buurlanden Duitsland en België. Binnen Zorgbrug Europa staan uitwisselingen centraal tussen Nederland en andere Europese landen. Dit kunnen buurlanden zijn, maar dat hoeft niet. Het doel is internationale digitale gegevensuitwisseling te bevorderen voor betere zorg over landsgrenzen heen.
Aanleiding voor dit vergrote aandachtsgebied is de nieuwe Europese verordening EHDS. Een wet die aangeeft hoe de EU-lidstaten informatie gestructureerd en veilig met elkaar delen via de Europese infrastructuur MyHealth@EU met daarbinnen National contactpoints for eHealth (NCPeH’s). De via de Monitor opgedane kennis zal Nederland verder op weg helpen haar nationale informatievoorziening af te stemmen op deze Europese wetgeving.
Monitor-aanpak
Met de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) was Nictiz overeengekomen om apothekers live te benaderen tijdens het KNMP-congres in oktober 2024. En de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) peilde haar leden via een eigen platform met vragen als:
- Met welke Europese landen bestaat een samenwerking?
- Welke van de volgende uitwisselingen vinden plaats tussen jouw zorginstelling en een zorginstelling in een ander Europees land (dit zijn de 5 uitwisselingen met voorrang2 binnen de EHDS):
• Patiëntsamenvattingen.
• Medicatievoorschriften en -verstrekkingen.
• Laboratoriumuitslagen.
• Medische beelden en beeldverslagen.
• Ontslagbrieven. - Op welke manier vindt deze uitwisseling plaats? (op papier, digitaal, telefonisch, via discs, enzovoort.)
- Aan welke uitwisseling heb je behoefte (omdat je deze informatie nog niet ontvangt maar wel wenst te ontvangen)?
Binnen Zorgbrug Europa vindt Nictiz het belangrijk om betrokken partijen goed te informeren. Zoals ziekenhuizen over hoe zij zich kunnen aansluiten op het Nederlandse National Contact Point for eHealth. Die aansluiting is nodig wil een ziekenhuis binnen Europa gegevens kunnen ophalen volgens de EHDS-wetgeving.
Vergroot ons inzicht in gegevensuitwisseling met EU-landen
Hoe meer data des te beter het beeld van de actuele uitwisselingen tussen Nederland en andere Europese landen. Kun je als zorgaanbieder of als professional voor een ziekenhuis in Nederland de Zorgbrug Europa Monitor invullen? Bijgaande QR-code brengt je bij de online vragenlijst. Alle opgehaalde informatie wordt anoniem en openbaar gepubliceerd.
Meer weten?
Contact opnemen kan via Karlijn de Bruin (karlijn.debruin@nictiz.nl) of Thomas van Sinderen (thomas.vansinderen@nictiz.nl).
CV
Karlijn de Bruin en Thomas van Sinderen zijn adviseurs bij Nictiz.
Referenties
- Link
- Deze geprioriteerde uitwisselingen komen voor een deel overeen met de uitwisselingen die Nederland voorrang geeft binnen de Wet Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).