Visual Patient Avatar helpt bij het snel nemen van beslissingen

do 14 december 2023
Visual Patient Avatar helpt bij het snel nemen van beslissingen
Data
Premium

Met de Visual Patient Avatar van Philips worden patiëntgegevens voortaan in één oogopslag weergegeven in de operatiekamer. Hierdoor is snellere en betere besluitvorming mogelijk tijdens operaties. De nieuwe monitoringsoplossing vertaalt kritische en tegelijkertijd complexe patiëntgegevens naar een duidelijk, visueel beeld in de vorm van een gemakkelijk te begrijpen avatar-weergave. Anesthesisten David Tscholl MD en Christoph Nöthiger MD zijn de bedenkers van de Visual Patient Avatar, die hen enorm helpt in hun werk.

In hun vrije tijd zijn ze ook piloot en tijdens een vlucht krijgen zij net als tijdens hun werk veel informatie tegelijkertijd op het netvlies om te verwerken en zo overzicht te houden. En juist dat principe van informatie zien in kleurrijke, overzichtelijke informatie wilden ze graag terugzien in hun werken met patiënten. 

Uit onderzoeken blijkt dat animaties, kleuren en vormen helpen om het zogeheten situationele bewustzijn te verbeteren. Onder situationeel bewustzijn wordt verstaan dat men zich bewust is van de omgeving en begrip heeft van de ontvangen informatie en wat dat betekent voor nu en voor toekomstige situaties. Alleen de stukjes informatie die relevant zijn voor de situatie en de taak zijn belangrijk bij situationeel bewustzijn en vormen daarmee de basis voor een juiste besluitvorming. 

Situationeel bewustzijn is de eerste stap in conflictmanagement en beslaat de eerste twee fasen van de zogeheten OODA-loop: observeren en oriënteren (overigens, de ‘D’ staat voor Decide en de ‘A’ voor Act). 

Tijdgebrek, te veel informatie

In de huidige operatiekamers (OK's) dragen tijdgebrek en een overdaad aan informatie bij aan een verminderd situationeel bewustzijn, dat verantwoordelijk is voor 81,5% van de anesthesie-gerelateerde fouten. De monitoren in de OK laten de situatie van de patiënt zien door vitale functies en getallen weer te geven. Zorgverleners hebben tijd nodig om al die gegevens te interpreteren en te vertalen om zo op tijd de juiste, klinische beslissingen te kunnen nemen. 

Juist bij die vertaalslag helpt de Visual Patient Avatar. Vitale informatie wordt gevisualiseerd via animaties, kleuren en vormen. Door naar een monitor met Visual Patient Avatar te kijken, kunnen anesthesiologen en anesthesiemedewerkers kritische gegevens sneller, efficiënter en met meer vertrouwen oproepen en verwerken, waardoor uiteindelijk levens kunnen worden gered. David Tscholl MD en Christoph Nöthiger MD zijn tevreden met hun vondst en zien in de toekomst de Visual Patient Avatar behalve in anesthesie ook op andere afdelingen in het ziekenhuis hun werk doen: bijvoorbeeld de intensive- en cardiac-care afdelingen en richting de verpleegafdeling.

Hobby-piloten

Visual Patient Avatar is door Philips ontworpen in samenwerking met de twee artsen van de Visualization Technology Research Group van het Instituut voor Anesthesiologie, Universitair Ziekenhuis van Zürich. De inspiratie voor Visual Patient Avatar kwam voort uit een hobby van de twee artsen, die in hun vrije tijd graag vliegen met vliegtuigen. 

Het eerste idee voor een patiënt avatar ontstond op 1 juni 2012. Tscholl weet die datum nog zo goed omdat hij dat kan terugzien in zijn logboek van de vluchten die hij moet bijhouden. Hij maakte toen zijn eerste vlucht met een vliegtuig waarin een soort vluchtsimulator was ingebouwd die de omgeving op beeld levensecht weergeeft. 

"Het idee ontstond in de cockpit van het vliegtuig"

“Dat is aanzienlijk anders dan een cockpit waarin je alleen maar tellertjes en knopjes ziet. Daaraan moeten de piloten dan hun eigen interpretaties geven en als het ware visualiseren. Toen ik mijn vlucht had gemaakt op die bewuste 1 juni 2012 dacht ik ‘waarom hebben we eigenlijk niet zoiets voor patiënten’”, vertelt Tscholl. 

Hij liet het er niet bij zitten, werkte zijn idee uit en ging daarmee naar zijn collega Christoph Nöthiger. Samen zijn ze verdergegaan met het ontwerp en dat leidde elf jaar later tot de Visual Patient Avatar. 

Paars poppetje

Tijdens vluchten maakt het dashboard van een vliegtuig gebruik van zogeheten synthetische vision-technologie. Het geeft duidelijke illustraties die de vluchtomgeving afbeelden. Deze visuele weergave van de omgeving en van wat er om hen heen gebeurt, helpt de piloten bij het nemen van vlucht gerelateerde beslissingen. 

Dit nieuwe dashboard in de cockpit van het vliegtuig oogt een stuk rustiger. Hetzelfde geldt voor een operatieruimte vertelt Tscholl: “Zodra je een operatieruimte inloopt, zijn er altijd veel prikkels. Collega’s, apparatuur, schermen die signalen afgeven. En uiteraard de patiënt waarom het allemaal gaat. Veel overprikkeling dus voor chirurgen en verpleegkundigen. De data worden op monitoren als het ware ‘rauw’ weergegeven. Je moet zelf de gegevens nog vliegensvlug interpreteren.”

Zijn collega Nöthiger vult aan: “Wanneer bijvoorbeeld een getal 80 in je scherm begint te knipperen, moet je eerst nog eens snel bedenken wat dat knipperend getal ook alweer wil zeggen en waar het vandaan komt. Als dat overzichtelijk in één scherm met een patiënt avatar wordt afgebeeld, is het in een oogopslag duidelijk.” 

Als voorbeeld geeft Nöthiger een situatie met een lage saturatie bij een patiënt: “Het poppetje op het scherm kleurt dan paars. Eigenlijk zie je onmiddellijk wat er aan de hand is, net als in de echte situatie bij lage saturatie.” 

Het uiteindelijke model van de Visual Patient Avatar is expres zo eenvoudig mogelijk gehouden. Het pakt het grote gevaar aan in de OK, namelijk de cognitieve overbelasting. 

Bewezen resultaten in OK

De lancering van Visual Patient Avatar is het nieuwste voorbeeld van Philips’ jarenlange inzet om artsen en verpleegkundigen betrouwbare klinische beslissingsondersteuning te bieden. Om ervoor te zorgen dat het ontwerp van de Visuele Patiënt Avatar artsen en verpleegkundigen de ondersteuning biedt die ze nodig hebben in hun dagelijkse werkzaamheden, hebben Philips en het Universitair Ziekenhuis van Zürich samen met meer dan 150 artsen in twee Zwitserse ziekenhuizen onderzoeken uitgevoerd om de oplossing te valideren en te verfijnen met behulp van een reeks beproefde methoden. De belangrijkste bevindingen zijn onder meer:

  • Vergeleken met de identieke conventionele monitoringscenario's verdubbelde Visual Patient Avatar het aantal vitale functies dat deelnemers zich konden herinneren na een blik van 3 en 10 seconden op de monitor. 
  • De visuele patiëntavatar verhoogde het percentage waargenomen vitale functies met 57 procent wanneer deze gedurende 10 seconden werd bekeken. De waargenomen werklast voor de taak daalde met 12 procent. 
  •  Tijdens het eerste gebruik van Visual Patient Avatar werd 73 procent van alle informatie over de vitale functies correct geïdentificeerd. 

“Zowel het besturen van vliegtuigen als de zorg voor patiënten brengen voortdurende evaluatie van kritische parameters met zich mee in omgevingen waar veel op het spel staat”, aldus Tscholl en Nöthiger, die de anesthesiologen van het Universitair Ziekenhuis van Zürich adviseerden. “Als gediplomeerde piloten en anesthesiologen kennen we de impact die situationeel bewustzijn heeft op een succesvolle uitkomst van onze handelingen. En natuurlijk op de veiligheid van degenen die door ons werk worden beïnvloed. Of dat nu passagiers in het vliegtuig of patienten op de operatietafel zijn. We hadden een visie om de manier te vereenvoudigen waarop cruciale informatie in klinische omgevingen wordt gepresenteerd. De samenwerking met Philips, om deze visie tot leven te brengen, brengt zeker een revolutie teweeg in de zorg.”

Tscholl en Nöthiger hebben de smaak te pakken en gaan verder met de doorontwikkeling van de Visual Patient Avatar. Ze bekijken nu of ze via technologie zoals Artificial Intelligence ook voorspellende situaties van de patiënt kunnen laten zien. 

Gebruik van visuele patiëntavatar

De visuele patiëntavatar is als optie beschikbaar op de MX-IntelliVue-patiëntmonitors in 185 landen. Rob de Bie, manager bij Hospital Patient Monitoring van Philips Benelux, vertelt over de toegevoegde waarde van de Visual Patient Avatar: “Door klinische zorgteams te helpen tijdige beslissingen te nemen zonder hun cognitieve focus te verliezen, kunnen ze zich voorbereiden op wat daarna komt: het verbeteren van de patiëntresultaten en het redden van levens.”

Kijk hier voor meer informatie over Philips Visual Patient Avatar: Link

Door innovation partner