7 ton voor onderzoek naalden robochirurgie

vr 4 december 2015 - 08:18
Robochirurgie
Data
Nieuws

Vandaag ook: Nieuw syndroom ontdekt met hulp internet - Australië duikt in gezondheidsdata - verspreid dit bericht met #eHealth of #icthealth

700.000 euro voor onderzoek naalden robochirurgie

Onderzoeker Sarthak Misra van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt een Europese subsidie van 713.000 euro. Met dit geld gaat hij de komende vier jaar onderzoek doen naar de ontwikkeling van flexibele naalden met sensoren voor robotgestuurde neurochirurgie. Misra’s onderzoek maakt deel uit van het Europese project EDEN2020. Hierin bundelt hij zijn krachten met onderzoekers van zeven Europese universiteiten en onderzoeksinstituten. Een minimaal-invasieve neurochirurgische ingreep, moet zeer nauwkeurig gebeuren. U kunt hierbij denken aan het inbrengen van een naald in de hersenen om een biopsie van een hersentumor te nemen. Met behulp van MRI kan de locatie van een tumor of ander letsel in de hersenen op zich exact worden bepaald. Maar een kleine beweging van het hoofd kan ertoe leiden dat de naald het doel mist. Ook is het niet mogelijk om exact te weten waar een naald zich in de hersenen bevindt tijdens een neurochirurgische ingreep. Met de subsidie wil Misra een robotgestuurde naald(filmpje!) ontwikkelen die is voorzien van sensoren. Met die sensoren kan tijdens de ingreep met behulp van echoscopie worden weergegeven waar de naald zich bevindt - tot op de micrometer nauwkeurig. Zo kan de chirurg op de computer de route van de naald in 3D bepalen. 

Nieuw syndroom ontdekt met hulp van internet

Wetenschappers die onderzoek doen, kunnen hun bevindingen pre-publiceren op de website bioRxiv. Dat geeft ze de mogelijkheid om feedback te krijgen en andere inzichten op te doen en tegelijkertijd kenbaar te maken waar ze mee bezig zijn geweest. Assistent Professor Gholson Lyon, M.D., Ph.D. - kinderpsychiater en genetisch onderzoeker ontdekte een genetische afwijking bij jongens die een achterstand in de ontwikkeling en verstandelijke beperkingen veroorzaakt. Zijn onderzoek versnelde na de pre-publicatie en een Wikipedia artikel over het betreffende gen. Gholson Lyon werkt aan het Cold Spring Harbor Laboratory en hij vertelt: "Informeel noemen we dit het 'TAF1'-syndroom, omdat het TAF1 gen dat zich op de X chromosoom bevindt in alle patiënten gemuteerd is. [...] Toen we onze hypothese en preliminaire onderzoeksresultaten op bioRxiv hadden gezet, vonden we ineens mensen uit de hele wereld die we anders nooit hadden gevonden. Ik kreeg reacties van artsen uit Colombia, Frankrijk, Duitsland en Groot Brittanië. Het was echt opwindend. Het was duidelijk dat we iets hadden ontdekt en nu konden we ook echt iets gaan doen om de families waarin het voorkomt te helpen."  U vindt het onderzoek op Cell.com, of u kunt uzelf informeren met een kort filmpje.

Australië duikt in gezondheidsdata

Het Australische EPD heet My Health Record (eerst PCEHR). Australiërs kiezen zelf of ze zich wel of niet willen inschrijven. Op dit moment heeft tien procent van de bevolking dat gedaan. Dat betekent dat er inmiddels een schat aan data beschikbaar is en daarom onderzoekt de regering mogelijkheden om die data te analyseren.  Hiervoor heeft de regering een tender uitgeschreven, waarin ze vragen om een "raamwerk voor secundair gebruik van My Health Record." Geïnteresseerde partijen hebben twee weken om te reageren. Overigens heeft de regering onlangs het systeem veranderd; in plaats van een 'opt-in' systeem, wordt het nu een 'opt-out' systeem.