Actiz wil achterban activeren om mee te doen aan eHealth Week 2017

vr 9 december 2016 - 12:56
Nieuws

Brancheorganisatie Actiz werft onder zijn achterban deelnemers voor de eHealth week 2017. In twee afzonderlijke artikelen roept Actiz zorgaanbieders op om te laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van ehealth-toepassingen tijdens de eHealth week (21-27 januari 2017). Verder is er het aanbod om medewerkers een zelftest digitale vaardigheden te laten doen.

Volgens Actiz weten veel Nederlanders niet wat technologie in de zorg hen kan bieden en zijn ze onbekend met wat verpleeghuizen en de zorg thuis te bieden hebben. Door kosteloos partner te worden tijdens de eHealth Week kan de (thuis)zorg laten zien wat er in de praktijk al aangeboden wordt aan digitale technologie om de zorg te verbeteren.

Digitale fiets, sociale robots

Gerefereerd wordt aan zaken zoals een fietstochtje op een digitale fiets te maken, de inzet van zorgrobots zoals Paro (een sociale robot in de vorm van een kleine zeehond) en Zora (een kleine humanoide robot die voor activering van mensen moet zorgen), een blik bieden in de zorgcentrale of het Medisch Service Center of  beeldbellen met de zusterpost.

Verder organiseert NED7 (een online community over veranderingen in de zorg) een online actie om (klein)kinderen meer in contact te brengen met hun grootouders door middel van technologie en zijn ze in samenwerking met de GGD GHOR een korte web-serie aan het ontwikkelen over hoe ‘slim’ een huis kan zijn (via smart home- en care toepassingen).

Zelftest digitale vaardigheden

Verder schrijft Actiz dat in aanloop naar de e-healthweek de coalitie ‘Digivaardig in de zorg’ eenmalig zorginstellingen eenmalig de zelftest digitale vaardigheden aanbiedt. Wie medewerkers deze test nog voor de kerst laat invullen, ontvangt in januari 2017 een bondige analyse over hoe het binnen de organisatie gesteld is met de digitale vaardigheden. De individuele medewerker ontvangt zelf direct na het doen van de test uitslag over zijn eigen vaardigheden.

Competenties om met digitale technologie om te gaan verschillen enorm onder zorgprofessionals. Dit terwijl eHealth steeds meer onderdeel wordt van behandeling en verpleging. Urenregistraties, behandelplannen en patiëntendossiers en scholing (e-learning) zijn steeds vaker digitaal. Dit gaat de komende jaren verder toenemen.

Afstemmen beleid en scholing

De ‘zelftest digitale vaardigheden’ is ontwikkeld om zorgprofessionals inzicht te geven in hun digitale vaardigheden. Zij kunnen deze vaardigheden vergelijken met die van andere zorgprofessionals die de test al gedaan hebben. Als zorgorganisatie is het volgens Actiz verder goed om te weten hoe het met de digitale vaardigheden van hun medewerkers gesteld is. Hier kan beleid of opleiding/bijscholing op afgestemd worden.

De zelftest is ontwikkeld vanuit de coalitie ‘Digivaardig in de zorg’. Dit is een initiatief van ECP, platform voor de informatie-samenleving. Partners zijn V&VN, AO-VVT, ActiZ, Nictiz, Zorginstituut Nederland, OIZ, Vilans, Zorgzijnwerkt.nl, de hogescholen HAN (Arnhem Nijmegen) en HH (Den Haag).

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!