Adelante zet robottechnologie in bij revalidatie

1 februari 2019
Dexter-System
Onderzoek
Nieuws

Zorgorganisatie Adelante (Limburg) werkt aan het toepassen van robottechnologie uit de kernfusie-industrie bij mensen die herstellen na een beroerte. Het grensoverschrijdende onderzoeksproject wordt ondersteund met een Europese subsidie. De eerste testresultaten moeten al deze zomer bekend worden.

In het testcentrum voor Complexe Revalidatietechnologie bij Adelante in Hoensbroek is deze week het Dexterrobot-systeem geplaatst, in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in de kernfusie-industrie. Deze technologie wordt nu aangepast tot een nieuw systeem dat ingezet kan worden om de arm- en handvaardigheid van mensen na een beroerte te verbeteren. De innovatieve ontwikkeling wordt volgens Adelante uitgevoerd binnen het euregionale i2-CoRT project.

De Dexterrobot kan op afstand objecten, gereedschappen en materiaal in kernfusiecentrales hanteren. Operators moeten, op veilige afstand, letterlijk kunnen voelen wat de robot vastpakt via ‘remote handling’, ofwel ‘gevoel op afstand’. Dexter is ontwikkeld door Oxford Technologies Ltd en wordt gebruikt door Veolia Nuclear Solutions in Didcot in het Verenigd Koninkrijk.

Robottechnologie

In het testcentrum bij Adelante wordt de komende tijd onderzocht in hoeverre de robottechnologie van ‘gevoel op afstand’ gebruikt kan worden om patiënten te trainen die na een beroerte hun arm en hand niet goed meer kunnen bewegen. Het stimuleren van ‘bewegingsgevoel’ tijdens het oefenen van de arm en hand zou idealiter moeten leiden tot aanpassingen in de hersenen, zodat patiënten beter gaan bewegen.

Dat is volgens de onderzoekers erg belangrijk, omdat revaliderende patiënten dan beter in staat zullen zijn om allerlei dagelijkse activiteiten uit te voeren. Adelante heeft de eerste stap gezet om dit onderzoek samen met i2-CoRTpartners mogelijk te maken. Eén van de vervolgstappen is gericht op het onderzoeken van de effecten van dit unieke trainingssysteem, eerst bij mensen zonder beperking en daarna bij mensen met arm- en handproblemen. Het is de bedoeling de eerste testresultaten in de zomer van 2019 bekend te maken.

i2-CoRT project

Het i2-CoRT project wordt in het kader van Interreg V-A Euregio Maas-Rijn uitgevoerd met ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en enkele Euregionale overheden.

De partners in het i2-CoRT-project zijn Adelante, Jessa Ziekenhuis en Revalidatiecentrum Herk-de-Stad, Universitair Medisch Centrum Luik, Universitaire medische faculteit van Aken, Universiteit Hasselt, Universiteit Maastricht, Universiteit van Luik, Technische Universiteit Eindhoven, Zuyd Hogeschool, Hogeschool PXL, Pôle MecaTech ASBL, WeLL.

Het doel van i2-CoRT is om state-of-the-art kennis en ervaring samen te brengen van revalidatiecentra, kenniscentra, (mkb) bedrijven, organisaties in de gezondheidszorg en patiënten (organisaties) om innovatie en implementatie van revalidatietechnologie te bevorderen en te versnellen. i2-CoRT staat voor ‘Innovation and Implementation accelerator for Complex Rehabilitation Technology’.