Amazon Alexa veelbelovend voor zorgsector, maar mist HIPAA

29 september 2017
Nieuws
Na jarenlange ontwikkeling in Lab126 lanceerde Amazon zijn digitale spraakassistent op zijn connected speaker Echo in een poging de markt voor smart homes te betreden. Eind 2016 werd bekend dat het product ook in Nederland zou worden geïntroduceerd. De laatste tijd maakte Amazon meer werk van smart home getuige de recente introducties van nieuwe apparaten en functies.

Uitbreiding smart home functies Alexa

Zo zette Amazon deze week verdere stappen in de smart home-markt door de Echo te transformeren in een hub voor de aansturing van smart home devices. Ook introduceerde het bedrijf een nieuwe, goedkopere variant van de Echo , de Echo Plus, en lanceerde Amazon Alexa Routines, waarmee in huis een serie opdrachten kan worden uitgevoerd met één opdracht aan Alexa.

Volgens experts zal de markt voor digitale spraakassistenten de komende jaren flink groeien. Volgens marktonderzoeksbureau IHS Markit zullen er eind 2017 ruim 4 miljard consumenten devices zijn die zijn voorzien van een digitale spraakassistent, met een groei naar 7 miljard in 2020. IHS Markit denkt dat tegen die tijd digitale assistenten gemeengoed zijn geworden in veel huishoudens.

Alexa in medische omgeving

Alexa kan in medische omgevingen een ondersteunende rol bieden bij bijvoorbeeld remote monitoring of artsen helpen bij het nemen van notities bij gesprekken met patiënten. Het zijn slechts enkele voorbeeld en ziekenhuizen in de VS voeren al tests uit met Alexa. Het Boston Children’s Hospital bijvoorbeeld lanceerde een Alexa-app waarmee gebruikers informatie over eenvoudige ziektebeelden konden ontvangen of notificaties met betrekking tot de dosering van medicatie.

Het probleem dient zich echter aan dat Alexa niet voldoet aan de richtlijnen van HIPAA, de afkorting van Health Insurance Portability and Accountabillity Act. HIPAA vereist onder meer dat dat zorgverleners, ziekenhuizen en andere bedrijven, zoals partners in de zorgsector, procedures omtrent belangrijke informatie, waaronder gezondheidsdossiers of zorgarchieven, opstellen en volgen.  

Geen medische informatie

In praktijk betekent dit dat developer wel bepaalde ‘lichte’ skills mogen inbouwen, zoals het aanbevelen van bepaald voedsel, maar geen medische informatie mogen registreren of gebruiken. Amazon erkende de problemen deze week tijdens de Diabetes Challenge, een programma waarbij het bedrijf met partners zoekt naar oplossingen op basis van Alexa. Tot de partners van het initiatief behoren onder meer medicijnfabrikant Merck en consultancyfirma Luminary Labs.

Amazon zou het probleem naar eigen zeggen gaan oplossen via Amazon Web Services (AWS), het onderdeel binnen het bedrijf dat verantwoordelijk is voor Lex, de engine die wordt gebruikt in Alexa.