Amsterdam UMC print medicijnen rechtstreeks op tumoren

vr 29 juni 2018 - 14:44
Tecan-D300e_2
Digitalisering
Nieuws

Het Cancer Center Amsterdam van het Amsterdam UMC (de gefuseerde academische ziekenhuizen AMC en VUmc) gaat een speciale printer inzetten om medicatie direct op tumorcellen te printen. Dat meldt locatie VUmc. Met de nieuwe toedieningsmethode wordt een one-size-fits-alle methode vermeden. Er zijn speciale algoritmes ontwikkeld om unieke medicijncombinaties te kiezen.

Onderzoekers dr. Bart Westerman en dr. Rob Wolthuis van Amsterdam UMC/CCA hebben financiering gekregen van de Maurits en Anna de Kock Stichting voor de aanschaf van de Tecan D300e drug printer. Dit is een soort inkjet printer die heel nauwkeurig haardikke druppeltjes medicijn kan ‘printen’ op tumorcellen.

Effect op overleving kankercellen

Met behulp van de samen met HP ontwikkelde printer is heel precies het effect van de door algoritmes bepaalde medicijncombinaties op de overleving van kankercellen te bepalen. De printer wordt door de twee onderzoekers ingezet in het kader van het project ‘The Drug Atlas enables selection of effective combination therapies against glioblastomas’. De Maurits en Anna de Kock Stichting verleent steun aan klinisch experimenteel kankeronderzoek. Steun wordt verleend voor de aanschaf van noodzakelijk instrumentarium. De stichting gebruikt hiervoor het kapitaal dat is nagelaten door Maurits en Anna de Kock. 

Algoritmes bepalen unieke medicijncombinaties

"We hebben in Amsterdam UMC een methode ontwikkeld om door middel van algoritmes unieke medicijncombinaties te kiezen die passen bij de unieke eigenschappen van de tumorcellen van een patiënt,”  vertelt Westerman in een toelichting op het ‘precision medicine’project. “Deze methode is gebaseerd op het in kaart brengen van cellulaire processen aan de hand van DNA en medicijngevoeligheidsmetingen. Hiermee is in te schatten in hoeverre de medicijncombinatie aan gaat slaan.” Volgens Westerman wordt de nu gebruikelijke ‘one size fits all’ aanpak vermeden en wordt tegelijk voorkomen dat eerst alle miljoenen combinatiemogelijkheden moeten worden uitgetest om tot de juiste medicijncombinatie te komen. Het apparaat is inmiddels geïnstalleerd en kan worden gebruikt door onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam voor medicijncombinatie-experimenten.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!