Andere aanpak nodig om zorgpersoneel vast te houden

ma 13 januari 2020 - 10:28
Ouderenzorg
Personeel
Nieuws

Het gebrek aan zorgpersoneel blijft nijpend, zo bleek eind vorig jaar uit een onafhankelijk rapport. Het gebrek aan aansluiting tussen wat werkgevers bieden en nieuw, jong zorgpersoneel zoekt in het werk, vormen een belangrijke reden waarom veel personeel snel weer vertrekt. Tijdens de openingsmanifestatie van de e-health week op 27 januari vertelt directeur Janneke Pander van zorginstelling Annenborgh hoe het anders kan. Zij heeft namelijk geen tekort aan zorgpersoneel.

Met het beeld van een vergiet vergeleek de onafhankelijke adviescommissie ‘Werken in de zorg’ eind vorig jaar de in- en uitstroom van zorgpersoneel. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de zorg, van 136.000 in 2017 naar 152.000 in 2019. De uitstroom blijft echter even groot, 112.000 om 111.000. De belangrijkste oorzaken zijn gebrek aan loopbaanmogelijkheden, uitdaging in de werkzaamheden en de manier van werken en aansturing.

Aantrekkelijk maken zorg mislukt

Het aantrekkelijker maken van de zorg mislukt jammerlijk, aldus de commissie, terwijl het zorgonderwijs aan de grenzen zit aan zijn opleidingsmogelijkheden. Geen goed nieuws voor de bewindspersonen van VWS, de minister van OCW en de staatssecretaris van SZW, die in maart 2018 het actieprogramma Werken in de Zorg hebben uitgebracht. Hierin geeft het kabinet aan hoe het de personeelstekorten in de zorg gaat aanpakken. De commissie Werken in de Zorg is één van de maatregelen uit het actieprogramma.

De inzet van e-health, minder administratielasten en beter op elkaar aansluitende informatiesystemen kunnen tijd vrijmaken bij bestaand zorgpersoneel. Maar dat is niet genoeg. De vergrijzing maakt het nodig dat nieuw zorgpersoneel behalve opgeleid en ook vastgehouden wordt. Investeringen zijn nodig in zorgpersoneel, wil je deze mensen behouden voor de sector. En dat gaat niet om leuke fietsplannen, want dat is niet waar jonge werknemers op zitten te wachten.

Hoe kun je zorgzorgpersoneel vasthouden

Hoe het wel kan? Een voorbeeld geeft Janneke Pander, directeur/bestuurder van Annenborch (ouderenzorg) in Rosmalen, tijdens de afsluiting van de Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020 op 27 januari in het Afas Circustheater (Scheveningen).

Janneke Pander, directeur van Annenborgh, vertelt tijdens de Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020 hoe haar zorginstelling erin slaagt zorgpersoneel vast te houden.

Zij vertelt waarom het zo belangrijk is om te investeren in je personeel. Zelf heeft ze geen personeelstekort, wat bijzonder is in deze tijden. Hoe doet ze dat? En wat kan jíj morgen anders doen? Zij bewijst hoe het anders kan, als leukste zorgwerkgever van Nederland.