Studenten van damesdispuut Bastet zijn met hun idee om een app voor oudere patiënten te ontwikkelen tot winnaar gekroond op Create Tomorrow. Tijdens deze grootste studentendenktank ter wereld, op 1 mei op de Universiteit van Twente, ontvingen de winnaars een cheque van 4.000 euro.
Create Tomorrow is een tweejaarlijks terugkerend evenement op de Universiteit van Twente. Studenten werken een dag lang aan een vraagstuk uit het bedrijfsleven of aan een toekomstig scenario, waarbij ze worden bijgestaan door consultants. Op 1 mei vond de 8e editie plaats.
‘Hoge impact, verbindend en kostenbesparend’
Voor Medisch Spectrum Twente werkten vijf groepen studenten aan het vraagstuk ‘Hoe houden we in de toekomst de gezondheidszorg betaalbaar door het gebruik van technologie?’ De oplossing van team Bastet; het ontwikkelen van de app Hospital Go, werd als beste van de vijf gekozen en zelfs bekroond als winnend idee van Create Tomorrow.
Volgens de jury heeft de app een grote impact in de maatschappij, brengt het mensen met elkaar in verbinding en worden er tegelijkertijd kosten bespaard. Met de gewonnen cheque ter waarde van 4.000 euro kunnen de studenten het idee verder uitwerken.
Zo goed mogelijk met ziekte omgaan
Hospital Go is een app waarmee een (oudere) patiënt gelinkt wordt aan een digitaal huisdier. De app herinnert de patiënt eraan dat de medicatie moet worden ingenomen, maar ook aan dagelijkse activiteiten zoals bewegen, eten en water drinken. De sociale omgeving van een patiënt krijgt toegang tot de app, zodat ze kunnen zien hoe het gaat. Als er geen familie of buren zijn, wordt er een student aan de patiënt gekoppeld. Ook kunnen zorgverleners informatie over de gezondheid van de patiënt ontvangen.
De belangrijkste functie van Hospital Go is om patiënten zo goed mogelijk met hun ziekte om te laten gaan, op een leuke manier. De bedenkers hopen met de app het zelfvertrouwen van patiënten te kunnen verbeteren en ze handvatten te geven zodat ze sneller vanuit het ziekenhuis naar huis kunnen gaan. Hiermee worden de kosten van ouderenzorg verlaagd.