Search
Close this search box.
Search

App moet inzicht in gebruik astmamedicatie geven

Om overmatig gebruik van astmamedicatie te voorkomen, heeft het National eHealth Living Lab (NeLL) deze week een applicatie gelanceerd: de Astma app. Via deze app krijgt de gebruiker onder andere inzicht in het gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders (ook wel SABA’s genaamd). Het NeLL onderzoekt het komende jaar ook onder meer het gebruik en de effectiviteit van de app.

Veel mensen met astma bestrijden een opkomende benauwdheid met dergelijke kortwerkende luchtwegverwijders. Uit onderzoek blijkt echter dat overmatig gebruik van dit soort astmamedicatie duidt op onvoldoende astmacontrole en zelfs schadelijk kan. De medische richtlijn van de NHG adviseert om de kortwerkende luchtwegverwijders maar tweemaal per week te gebruiken. Het kan zijn dat gebruikers ander advies hebben gehad van een arts of verpleegkundige.

Inzicht in gebruik astmamedicatie

De astma-app is te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. De gebruiker van de app houdt bij wanneer de medicatie wordt gebruikt, hoe hij/zij zich voelt en wat de (mogelijke) oorzaak is van de benauwdheid. Op basis hiervan krijgt de gebruiker middels grafieken beter inzicht in hoe symptomen en medicatiegebruik zich tot elkaar verhouden.

De app is ontwikkeld door een team van onderzoekers verbonden aan NeLL. Zij onderzoeken het gebruik van de app, hoe men de app ervaart en of de e-health-toepassing effectief is. De studie wordt uitgevoerd over de periode van een jaar en zal op regelmatige basis ervaringen ophalen bij gebruikers (ouder dan 18 jaar) van de app die astma hebben en kortwerkende luchtwegverwijders gebruiken.

NeLL lanceert astma-app | Medical Delta
Het NeLL zoekt nog naar mensen die deel willen nemen aan een studie naar gebruik en effectiviteit van de Astma app.

Voor de studie zoeken de onderzoekers nog naar deelnemers ([email protected]). Het levert de gebruiker nieuwe waardevolle inzichten op en zal bijdragen aan de benodigde input voor het lopende onderzoek, aldus Cynthia Hallensleben van het NeLL.

Thuismonitoring astmapatiënten

Het Nijmeegse CWZ is deze maand begonnen met thuismonitoring van patiënten met een moeilijk te behandelen vorm van astma. Daarvoor heeft het ziekenhuis, samen met digitale partner Luscii een app ontwikkeld: CWZ Thuis. Normaal moet voor deze patiënten de medicatie vaak aangepast worden. Ze moeten elke zes weken naar de polikliniek om de longfunctie te meten. Nu hoeven ook deze patiënten minder vaak fysiek naar het ziekenhuis te komen.

Het CWZ behandelt op dit moment ongeveer 200 patiënten met ernstige astma. Doel van de CWZ Thuis thuismonitoring-app is om een groot deel van deze patiënten, uiteraard alleen wanneer blijkt dat ze daar aan toe zijn, thuis goed te begeleiden. Astmapatiënten die in aanmerking komen voor de thuismonitoring krijgen een sprirometrie-set mee naar huis. Daarmee kunnen zij zelf de longfunctie meten.

Die waarden vult de patiënt in de CWZ Thuis-app (ook al ingezet voor aandoeningen als COPD en hartfalen) in, samen met een aantal antwoorden op vragen over eventuele klachten en de kwaliteit van leven die via de app gesteld worden. De resultaten worden vervolgens doorgestuurd naar het medisch callcenter ter evaluatie en controle. Wanneer blijkt dat de doorgestuurde gegevens afwijken van de normale waarden, dan neemt het ziekenhuis contact op met de patiënt voor eventuele vervolgstappen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?