Apple treedt strenger op tegen nutteloze of gevaarlijke health apps

do 8 september 2016 - 07:40
Nieuws

Apple probeert om slechte health apps te weren uit de Apple App Store. Er gelden striktere regels waaraan health en fitness apps moeten voldoen. In deze zomer gepubliceerde richtlijnen voor ontwikkelaars stelt Apple tegenover app-leveranciers voor iOS: “Als je app mogelijk risico biedt voor fysiek gevaar, dan kan het zijn dat we hem weigeren.”

Honderden apps op het gebied van gezondheid en sport zijn beschikbaar in de App Store van Apple. Voor consumenten is het echter niet eenvoudig om er achter te komen welke apps effectief zijn en getest, en welk apps nutteloos of zelfs gevaarlijk zijn. Medische experts en toezichthouders stellen steeds vaker vraagtekens bij apps die claimen dat ze bijvoorbeeld de dosering insuline voor diabetici kunnen berekenen, of het risico op huidkanker, die bloeddruk meten, zorg bieden aan mensen met schizofrenie of advies bieden inzake zwangerschap, zonder voorbehoedsmiddelen te noemen.

Reden voor Apple om beter te letten op de werking van apps die mogelijk foute gegevens of informatie kunnen bieden of die aangeven patiënten te kunnen behandelen of diagnoses te kunnen leveren. Apps die medicatiedoseringen berekenen, moeten afkomstig zijn van een instituut zoals een farmaceutisch bedrijf, een ziekenhuis of een zorgverzekeraar, of goedgekeurd zijn door een toezichthouder. Gebruikers van dergelijke apps moeten zo in staat zijn om te kunnen vertrouwen op wat ze uit de App Store downloaden.

Apple laat weten dat het ook niet langer apps toestaat die mensen aanmoedigen om illegaal of excessief medicatie, drugs of alcohol te gebruiken. Apps die worden gebruikt om marihuana te verkopen, worden eveneens verboden. Verder moeten apps consumenten niet adviseren om hun devices te gebruiken op een manier die voor hen risicovol is of tot lichamelijk letsel kan leiden, zoals een device onder een matras of kussen laten plaatsen tijdens het opladen.

Beperkte regulering

In Nederland is er nog weinig sprake van regulering op het gebied van gezondheids-apps, zoals die er wel in de VS is. Daar controleert toezichthouder FDA apps met een strikt medische toepassing. Andere apps vallen buiten het gezichtsveld van de FDA. In de EU werkt de Europese Commissie wel aan richtlijnen om de veiligheid van (het gebruik van) apps in zijn algemeenheid te verbeteren, In een deze maand af te ronden publieke consultatie worden health apps nadrukkelijk genoemd. Voor wat betreft de App Store kan Apple echter optreden als een effectieve poortwachter (voor Android zou dit Google moeten zijn).

De afgelopen jaren heeft Apple zijn focus op medische toepassingen voor zijn devices en software sterk uitgebreid. Er zijn ontwikkelaarskits gelanceerd (zoals Health-, Care- en ResearchKit) waarmee voor iOS health-, fitness- en (medische) onderzoeks-apps gemaakt kunnen worden. Apple combineert de trends van met sensors uitgeruste wearables en smartphones die gegevens verzamelen met ontwikkelingen op het gebied van big data en data analytics. Daarmee richt het bedrijf zich op diverse doelgroepen: consumenten/patiënten, medische professionals en medische onderzoekers.

Apple heeft woensdag 7 september een nieuwe generatie iPhones gelanceerd, evenals een nieuwe Apple Watch en een met nieuwe health- en fitness-toepassingen aangevuld mobiel besturingssysteem iOS 10 die vanaf 13-9-2016 beschikbaar is.