Search
Close this search box.
Search

ArmAssist helpt patiënten UMCG thuis beter revalideren

Patiënten die een beroerte hebben gehad, kunnen met een nieuw apparaat thuis hun arm- en handfunctie trainen. Door spelletjes op de computer te spelen, wordt het leuker om te oefenen en houden patiënten het langer vol, zeggen de onderzoekers van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG.

De ArmAssist wordt gekoppeld aan en computer, waarna een patiënt door spelletjes te spelen en puzzels op te lossen zijn of haar arm- en handfunctie traint. De patiënt wordt op afstand begeleid door een therapeut, die op basis van de data de trainingen kan aanpassen. 

Met de ArmAssist vergelijkbare apparaten zijn nu voornamelijk in revalidatiecentra beschikbaar en kosten een veelvoud van de ArmAssist. “Steeds meer zorg verplaatst zich van zorginstellingen naar de huiskamer”, zegt onderzoekster Samantha Rozevink. “De ArmAssist is daar een mooi voorbeeld van. Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen straks thuis met professionele apparatuur werken aan hun herstel.”

De komende maanden doet het UMCG met vijftien proefpersonen onderzoek naar de meerwaarde van ArmAssist. 

Met de ArmAssist kunnen patiënten na een operatie via spelletjes en puzzels thuis sneller en op een leukere manier werken aan hun herstel.

Robotica voor revalidatie

Robotica wordt steeds vaker ingezet om patiënten te laten herstellen en revalideren na een operatie. Zo nam Adelante Zorggroep (Limburg) in mei het robotsysteem ZeroG in gebruik. Het doel is tweeledig: het valrisico bij revalidanten wegnemen en hen stimuleren; het verlichten van de taak van therapeuten.

Revalidanten kunnen met ZeroG ook intensiever trainen en tijdens de revalidatie eerder starten met trainen, aangezien de hoeveelheid ondersteuning door ZeroG per cliënt op maat ingesteld kan worden. Zo kan een cliënt die net start met revalideren veel gewichtsondersteuning krijgen, terwijl iemand die al langer revalideert met minder ondersteuning kan oefenen. Deze intensieve en individuele training kan een gunstig effect hebben op de duur van het revalidatietraject.

Adelante kwam eerder dit jaar al met een ander robotsysteem in het nieuws: de Dexterrobot die mensen na een beroerte moet helpen met herstel.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?