ASZ brengt bezoek SEH voor patiënt in kaart met app

14 juni 2018
ASZ-SEH_verlpeegkundigen
Innovatie
Nieuws
Van Gent: “De meest gestelde vragen van patiënten die wij krijgen, zijn ‘Wat gebeurt er op de Spoedeisende Hulp?’ en ‘Hoe lang duurt dit alles?’. Met de app kunnen we nu die twee en vele andere vragen beantwoorden en zo het verblijf van patiënten op onze SEH hopelijk inzichtelijker en prettiger maken.” Het ASZ komt vaker met apps die patiënten meer inzicht moeten geven in hun ziekenhuisverblijf. In maart nog kwam het ziekenhuis met een app voor de IC-afdeling. Patiënten kunnen de app downloaden en vullen vervolgens zelf gegevens in die zij ontvangen van de SEH-verpleegkundige: het specialisme, de urgentiekleur en de aankomsttijd. De app berekent de verwachte verblijfstijd van de patiënt op de SEH. De tijden in de app zijn gebaseerd op een data-analyse van SEH-bezoeken uit het verleden. Deze verwachte tijden geven volgens Van Gent de patiënt een goede indicatie hoe lang hij op de SEH zal verblijven.

Tijd, proces SEH in beeld gebracht

Behalve de tijd wordt ook het proces op de SEH in beeld gebracht. Een taartdiagram toont de vijf stappen die een patiënt op de SEH doorloopt. “Omdat we die processtappen hebben gekoppeld aan de tijd, ziet de patiënt altijd waar hij zich bevindt in het proces,” legt Van Gent uit. "Er gebeurt veel op de SEH. Met de app maken we inzichtelijk wat er precies gebeurt. Iedere patiënt heeft recht op voorlichting en dat willen via deze weg op een makkelijke en slimme manier bij de patiënt brengen." SEH-verpleegkundige Erica Holterman heeft gekeken wat patiënten vinden van hun bezoek op de SEH. "We krijgen veel feedback van patiënten over informatie en voorlichting op de SEH. Deze informatie willen we graag dichtbij de patiënt en familie brengen. We hebben tv-schermen, diverse posters, folders en flyers en uiteraard lopen we zelf ook rond en beantwoorden vragen, maar dit blijkt niet altijd voldoende." Met de app probeert het ziekenhuis de patiënt actiever te betrekken bij diens proces op de SEH, vervolgt Holterman: "We stimuleren op deze manier een nauwere band en samenwerking tussen enerzijds de patiënt en anderzijds de arts en de verpleegkundige. Zo kan de patiënt zich via de app gericht gaan voorbereiden op gesprekken en onderzoeken.”

Bezig met nieuwe functies SEH-app

De SEH-verpleegkundigen zijn nog bezig met nieuwe functies. Van Gent: "We gaan binnenkort nog een functie inbouwen die plotselinge extra drukte op de SEH in de app meldt. Patiënten zien dan dat het even heel druk is en dat daardoor hun bezoek wat langer gaat duren. Door dat ook inzichtelijk te maken, verwachten we dat patiënten een langer bezoek makkelijker accepteren. Verder werken we ook samen met de landelijke SEH-app, een app voor de zorg na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. Hoe beter de patiënt geïnformeerd is, hoe hoger de tevredenheid." De app is nog niet gekoppeld aan het Elektronisch Patiënten Dossier van het ziekenhuis. "Dat is een wens die we in de toekomst graag nog willen realiseren, zodat de patiënt realtime informatie heeft. Maar we beginnen nu met deze versie en kijken hoe we daarmee de zorg op de SEH weer een stukje kunnen verbeteren,” besluit Van Gent. Meer weten over de innovaties van het ASZ, e-health en overige zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Kom dan ook naar de ICT&health World Conference op 22 juni. Honderden zorgprofessionals krijgen hier inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.