Search
Close this search box.
Search

Biosensor wedstrijd SensUs is dit jaar een online event

Door de coronacrisis kunnen veel fysieke evenementen niet doorgaan. Dat geldt ook voor SensUs, de jaarlijkse studentenwedstrijd voor de ontwikkeling van innovatieve en gepersonaliseerde biosensoren. SensUs gaat op vrijdag 28 augustus wel door, maar als online, digitaal, event en dus nu fysiek op de campus van de TU Eindhoven. Vijftien studententeams van over de hele wereld zullen hun biosensor ontwerpen presenteren met betrekking tot het monitoren van medicatie voor epilepsie.

De SensUs competitie werd voor het eerst werd gehouden in 2016. De noodgedwongen online editie is op 28 augutus vanaf 13u00 hier te volgen. De wedstrijd heeft tot doel de ontwikkelingen op het gebied van biosensoren voor gepersonaliseerde gezondheidszorg te versnellen. De deelnemende SensUs-teams krijgen elk jaar de opdracht om een biosensor te ontwerpen die ​​biomarkers van bepaalde medische aandoeningen kan meten en/of monitoren. De opdracht voor dit jaar was het ontwerpen van een biosensor die de aanwezigheid van valproaat in vloeistofmonsters kan controleren.

Biosensor voor valproaat

Valproaat is een medicijn dat gebruikt wordt om epilepsie te behandelen. Een belangrijk punt van zorg bij het toedienen van valproaat is dat de benodigde hoeveelheid van patiënt tot patiënt verschilt. Een te hoge dosis kan leiden tot vermoeidheid, concentratiestoornissen of duizeligheid. Bij een te lage dosis kan de behandeling niet effectief genoeg blijken.

Een biosensor die de aanwezige hoeveelheid valproaat kan monitoren kan uitkomst bieden. Het zou epilepsiepatiënten namelijk in staat stellen de dosering van de medicatie zelf te reguleren. Daardoor wordt de medicatie beter afgestemd op de behoeften van de patiënt en kan de epilepsie beter onder controle gehouden worden.

De meerwaarde van biosensoren heeft niet alleen betrekking op de dosering en monitoring van medicatie en ziektebeeld. Er wordt ook gewerkt aan mogelijke oplossingen waarbij biosensoren ingezet worden om fysiologische veranderingen te detecteren nog voordat symptomen van een bepaalde ziekte zich aandienen.

Workshop voor online SensUs-event

Vlak voor het online SensUs evenement van start gaat wordt op woensdag 26 augustus een online workshop “Sensoren voor epilepsie” georganiseerd. De workshop wordt onder andere georganiseerd door Prof. Dr. Menno Prins, de oprichter van SensUs, en Prof. dr. Marian Majoie van Kempenhaeghe Maastricht UMC +, het expertisecentrum op het gebied van complexe epilepsie, slaapstoornissen en neurocognitieve stoornissen.

“We zijn op zoek naar technologieën en medische benaderingen om de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie te verbeteren. Om dit te bereiken, moeten we in contact komen met experts op multidisciplinair gebied in de Brainpoort-regio en daarbuiten. SensUs is een fantastische wedstrijd die deze experts uit Nederland en de rest van de wereld samenbrengt. Dit kan de belangrijkste ontwikkelingen alleen maar helpen versnellen”, aldus Marian Majoie.

Online event

Normaliter, wanneer het SensUs evenement op de campus van de TU/e gehouden wordt, testten teams de nauwkeurigheid van hun biosensoren met behulp van monsters die verschillende concentraties van de biomarker van belang bevatten. Die werkwijze kan door de coronacrisis en alle contact- en evenement-beperkende maatregelen dit jaar niet gevolgd worden. De SensUs-teams hadden immers geen toegang tot de laboratoria en veel teamleden waren gedwongen om op afstand te werken.

Als gevolg hiervan beoordeelt SensUs 2020 de teams voor drie verschillende prijzen. Als eerste wordt voor de Creativity Award de technische haalbaarheid en het innovatieve ontwerp van de biosensoren beoordeeld. Als tweede wordt voor de Translation Potential award gekeken naar de haalbaarheid: kan de biosensor verwerkt worden in een in de praktijk bruikbare toepassingen of apparaat. Hierbij wordt ook het voorgestelde bedrijfsmodel beoordeeld. Tot slot kiest het publiek dat online het SensUs-event volgt, de winnaar van de Public Inspiration award.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Volg jij ons al?